Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samo za prave obožavatelje

Tri puta tripice: Savladajte ova tri recepta i postanite veliki majstor pripreme ovog kultnog jela!

20.12.2022.
u 11:37

Nema ravnodušnih prema jelu koje su nekad jeli isključivo oni koji si nisu mogli priuštiti kvalitetan komad mesa za obrok. Fileke (tripice) ili mrzite ili volite, zapravo, čini se da je to jedno od onih jela koje većina ljudi kod kuće ne priprema. Ostali se učlanjuju u klubove obožavatelja tripica, raspravljaju o njihovoj pripremi, hodočaste po tripijadama i putuju svijetom otkrivajući nove recepte s omiljenom namirnicom.

Jedan od najčešćih razloga zašto još od djetinjstva zamrzimo jela poput hladetine ili tripica jest karakterističan 'miris' (neki bi rekli smrad) koji se širio kućom tijekom pripreme ovih jela. Barem kad su tripice u pitanju taj mitski smrad koji prati njihovu pripremu odavno je stvar prošlosti jer danas se prodaju očišćene tripice, bez ikakvog mirisa. U pravilu su već i narezane, napola skuhane i spremne da uz pomoć savršenog recepta koji imate pripremite obožavano jelo s kojim ste stekli slavu među istomišljenicima. Ako još uvijek nemate taj recept, pokušajte s jednim od ovih – ne možete pogriješiti!

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Foto: Jurica Galović/Pixsell

Špek-fileki

Sastojci:

1,2 kg fileka

3 režnja češnjaka

2 lista lovora

120 g masnoće

100 g špeka

150 g luka

100 g pirea od rajčice

50 g mljevene paprike

40 g soli

limunov sok

50 g češnjaka

1 vezica peršina, samo list

50 g senfa

1 list lovora

100 g parmezana

Priprema:

Fileke operite i dobro skuhajte s 3 češnja češnjaka i 2 lista lovora. Kad su kuhani, ocijedite ih i isperite u hladnoj vodi. Špek narežite na kockice i prepržite na ulju. Dodajte sitno kosani luk, sitno nasjeckani češnjak i sve dobro prepržite podlijevajući s malo vode. Dodajte fileke koje ste prethodno fino narezali na rezance debljine  0,5 cm i dužine 6-7 cm. Dobro promiješajte i pustite da se pirja dvadesetak minuta. Umiješajte pire od rajčice i malo crvene paprike. Zalijte vrućom vodom. Dodajte sol, papr, malo limunova soka, senfa i lovorov list te pustite da se kuha još tridesetak minuta. Servirajte s parmezanom.

Foto: Veljko Barbieri

Tripice na pašta-fažol

Sastojci:

1,5 kg junećeg ili goveđeg želuca

2 + 4 glavice luka

5 + 2 režnja češnjaka

1 dl ulja

1/2 kg smeđeg fažola (graha)

250 g tjestenine, penne, pužići...

1 velika žlica koncentrata rajčice

3 klinčića

sol, papar

Za temeljac:

3 teleće nogice

15 dag pršuta u komadu

Priprema:

Očišćen želudac skuhajte u vodi s dvije glavice luka dok ne postane mekan. Nešto juhe ostavite, a želudac narežite na trake od oko ½ cm. U drugom loncu skuhajte mesni temeljac od 3 teleće nogice i 15 dag pršuta u komadu koji je preko noći odležao u vodi. Na 1 dl ulja zastaklite 4 sjeckana luka i 5 režnjeva sjeckanog češnjaka, dodajte tripice i dva protisnuta crvena luka iz juhe, pa zajedno još malo pirjajte podlijevajući mesnim temeljcem. Tada ulijte 2 dl juhe od tripica, 1 dl juhe u kojoj ste skuhali ½ kg smeđeg fažola, ubacite na listiće sjeckana dva režnja češnjaka i 1 veliku žlicu koncentrata rajčice te 3 klinčića. Kuhajte dok tripice ne omekšaju. Pri kraju ubacite ½ kg skuhanog graha, na kocke sjeckani kuhani pršut i ¼ kg skuhane tjestenine, promiješajte, pustite da sve provri, posolite i popaprite te služite vruće.

Foto: Veljko Barbieri

Tripice na kajenski

Sastojci:

5 dag masti

4 glavice luka

4 mrkve

4 teleće nogice

2 kg obarenih goveđih želudaca narezanih na tripice

nekoliko listova lovora

 Na dno velike posude na 5 dag rastopljene

4 veća komada poriluka

po jedna grančica majčine dušice, mažurana, kadulje i ružmarina

1 l mesnog temeljca

1 dl jabukovače

1 žlica koncentrata od rajčice

šafran, sol, papar

Priprema:

Na dno velike posude na 5 dag rastopljene masti položite 4 sjeckana luka i 4 mrkve pa na njih stavite 4 teleće nogice rasječene po sredini i 2 kg obarenih goveđih drobova izrezanih u tripice. Na sve to stavite nekoliko listova lovora i 4 veća komada poriluka. Začinite s po 1 grančicom majčine dušice, mažurana, kadulje i ružmarina, pa podlijte sa 1 l mesnog temeljca pomiješanog sa 1 dl jabukovače u kojoj ste rastopili 1 žlicu koncentrata od rajčice. Začinite prstohvatom šafrana, posolite, popaprite i kuhajte oko 5 sati dok se sve ne prožme. Tada izvadite nogice, poriluk i aromatično bilje, a tripice služite vruće.

Foto: Shutterstock



 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije