Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet stručnjaka

Trebamo li stvarno zagrijati pećnicu prije korištenja? Evo što kaže stručnjakinja!

shutterstock
14.06.2023.
u 09:30

Ako prethodno zagrijete pećnicu, znate da hrana brzo dobiva temperaturu, pa će manje vremena provoditi u 'opasnoj zoni'.

Pokušavate ispeći kolačiće ili tortu ili možda isprobati novi recept? Čitate upute, a prva uputa glasi: 'Prethodno zagrijte pećnicu' i onda shvatite da će vam trebati malo više vremena da konačno uživate u svoj deliciji. Ili ste možda u žurbi ili imate staru pećnicu bez digitalnog termometra, pa nikad ne znate kada će pećnica postići željenu temperaturu. U svakom slučaju, mogli biste se zapitati: 'Moram li stvarno prethodno zagrijati svoju pećnicu?', prenosi Real Simple.

Odgovor ovisi o tome što pokušavate ispeći. 'Prethodno zagrijavanje je postavljanje vašeg uređaja na željenu temperaturu i čekanje da uređaj postigne željenu temperaturu', kaže Laurie Klein, kuharica i stručnjakinja za testiranje potrošača u Hamilton Beach Brands. Ako ste mislili da samo trebate zagrijati pećnicu - to nije sasvim točno. Bilo koji uređaj koji koristite za pripremanje hrane možda će također trebati prethodno zagrijati kako bi se osiguralo da postigne odgovarajuću temperaturu.

VEZANI ČLANCI: 

'Prethodno zagrijavanje friteze, toster pećnice ili standardne kuhinjske pećnice vrši se iz istih razloga', objašnjava Klein, 'Prethodno zagrijavanje je neophodno za mnoge namirnice. Neke namirnice moraju biti hrskave, dok druge namirnice poput kolača ili kruha trebaju toplinu za interakciju sa sredstvima za dizanje u receptu kako bi se povećao volumen'.

Sigurnost hrane još je jedan važan razlog zašto je za neke recepte i jela potrebno prethodno zagrijavanje. Uostalom, ne želite sami sebe, ili još gore, svoju obitelj ili goste, otrovati hranom. 'Za meso ili perad važno je razmišljati o sigurnosti hrane', objašnjava Klein, 'Hrana mora zadovoljiti sigurnu unutarnju temperaturu kako bi se spriječilo stvaranje bakterija. Nitko ne želi iskusiti rezultate nepravilnog kuhanja hrane'.

Ako prethodno zagrijete pećnicu, znate da hrana brzo dobiva temperaturu, pa će manje vremena provoditi u 'opasnoj zoni', odnosno na temperaturnom rasponu u kojem bakterije brzo rastu. Dakle, ako recept zahtijeva prethodno zagrijavanje, ključno je da odvojite vrijeme za to. Ovo nije korak koji želite preskočiti.

VEZANI ČLANCI: 

Međutim, ne morate prethodno zagrijavati pećnicu svaki put kada je koristite. Na primjer, ako ne pečete, već samo podgrijavate ili zagrijavate obrok. 'Nema potrebe za zagrijavanjem vaše pećnice ako podgrijavate određenu hranu, poput pizze ili ostataka, ali hrana će se zagrijati brže kada je ona prethodno zagrijana', kaže Klein. Dakle, kako znati da je vaša hrana pravilno zagrijana? Prema USDA, ostatke treba zagrijati na 75°C. Klein preporučuje korištenje termometra za hranu za mjerenje temperature kako biste bili sigurni da će biti dobrog okusa.

Iako novije pećnice i pametne pećnice pokazuju kada je postignuta željena temperatura, to možda neće uvijek biti 100 posto točno. Zapamtite, što je viša temperatura, potrebno je više vremena za predgrijavanje. Najbolje je pričekati oko 20 minuta ako želite biti sigurni, posebice kod pripreme jela od mesa.

Mikrobiolog otkrio: Evo koliko su sudoperi zapravo prljavi, čak i nakon temeljitog čišćenja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije