Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uljepšavanje

Trajna protiv obične šminke

snimka,sminkanje,ruz,usne
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/3
12.08.2013.
u 10:11

Sve više žena odlučuje se na trajnu šminku zbog nedostatka vremena i želje da uvijek izgledaju uređeno. Istražili smo koje su prednosti i nedostaci te trajne metode koja je nalik na tetovažu

Trajni ili permanentni make-up tretman je kojim se, uz pomoć sitnih iglica, u gornji sloj kože utiskuju pigmenti boje pa tako koža ostaje trajno pigmentirana. Ovaj postupak sličan je tretmanu biotetovaže kojom se boje unose pod kožu, a njime je moguće sakriti ili ispraviti nepravilnosti, odnosno istaknuti određeni dio lica. Rezultati permanentnog make-upa vidljivi su tri do pet godina. Kada boja izblijedi, pigmentiranje se može ponoviti. Prije nanošenja trajnog make-upa upotrebljava se neka vrsta lokalne anestezije, a najčešće u obliku kreme, gela ili spreja koji na koži ostaju deset minuta do pola sata, ovisno o vrsti anestetika koji se koristi. Postupak aplikacije može biti bolan, no zahvaljujući djelotvornim anesteticima bol je podnošljiva. Postupak bez lokalne anestezije može se usporediti s čupanjem jačih dlačica pincetom. Trajni make-up namijenjen je osobama koje žele prikriti određene nedostatke na licu (prorijeđene obrve, nedefinirane usne, ožiljke...) ili istaknuti neki dio, kao i osobama koje nemaju dovoljno vremena za redovito nanošenje šminke, osobama koje u svakom trenutku moraju biti dotjerane, a ne žele imati problema s razmazanom šminkom, sportašicama, starijim osobama kojima se tresu ruke te onima koji su alergični na klasični make-up.

Međutim, iako mnogima zvuči privlačno, trajni make-up ima svojih nedostataka. Naime, jednom aplicirani trajni make-up ostaje na licu i do pet godina, unatoč promjeni trendova, osobnih želja, a postoji i mogućnost da nećete biti zadovoljni rezultatima. Trajni make-up moguće je ukloniti, ali je postupak vrlo težak i bolan. Uz to, potrebno je napomenuti da je cijena aplikacije relativno visoka, a trenutačne su posljedice crvenilo, lagano oticanje i moguća iritacija kože.

Mnogi zamjeraju što trajni make-up ostavlja dojam neprirodna izgleda. Stoga, ako se odlučite na ovu metodu, pripazite da ne pretjerate u svojim zahtjevima. Zadržite se na minimalnom trajnom make-upu, jer je dugotrajan. Ako u određenim prilikama zatrebate intenzivniji make-up, uvijek ga možete nanijeti preko onog permanentnog. Trajni make-up primjenjuje se na obrvama, očima i usnicama. “Crtanje obrva” omogućuje popunu praznine u obrvama, a tretman traje od 2 do 3 sata. Boju i oblik moguće je odabrati u suradnji sa stručnjakom, no ona je prvih nekoliko dana nakon aplikacije nešto intenzivnija. Konačni izgled obrve će poprimiti nakon otprilike tjedan dana.

Obrve se prvo iscrtavaju crtajući svaku dlačicu na mikroskopskoj razini i prateći pri tome smjer rasta prirodne obrve, a potom se sjenčaju da bi izgledale prirodno..

Kad su u pitanju oči, trajno je moguće iscrtati očni kapak uz sam korijen trepavica, čime se postiže efekt zahvaljujući kojem one izgledaju gušće i punije. Uz to, moguće je napraviti i klasičnu liniju na kapku, kojom se naglašava i uokviruje oko, a može se izvesti i postupak pojačavanja trepavica. Pigmentiranje usana izvodi se tako da se samo iscrtava njihov rub ili se popunjavaju cijele usne. Ovaj postupak osobito se preporučuje osobama koje imaju tanke ili blijede usne, sa slabo vidljivim konturama, kao i onima s iskrivljenim usnama ili okomitim borama. Postupkom pigmentacije usana moguće je vizualno ih povećati ili postići njihovu simetriju.

Ako se odlučite za permanentni make-up, neka to uvijek bude u provjerenim i certificiranim kozmetičkim salonima. Oni se koriste mineralnim pigmentima koji nisu štetni za tijelo. Samo šminkanje obavlja se u sterilnim uvjetima, a to znači da su obavezne rukavice i sterilizirane igle za jednokratnu upotrebu.

Ipak, valja naglasiti da je klasični make-up danas toliko evoluirao da postoje dugotrajni puderi, vodootporne maskare i tuševi za oči, dugotrajna sjenila i rumenila, trajni ruževi, svemoguće BB kreme, tako da nije potrebno ni veliko umijeće ni mnogo vremena da biste se sami našminkali. Klasična metoda također vam omogućuje da mijenjate svoj izgled prema želji i ne limitira vas ni na koji način. Iako je staro pravilo da se o ukusima ne raspravlja, važno je reći da vam klasični make-up omogućava stalne transformacije, a trajni je ipak ograničavanje toga. Zapravo je riječ o svojevrsnoj tetovaži koja ostaje i onda kad niste zadovoljni rezultatima.

>>Želi izgledati kao lutka: Na šminkanje troši tri sata dnevno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije