Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korisno

Toplije vrijeme navelo vas je na razmišljanje o putovanju? Evo kakva je situacija s koronom u drugim zemljama

shutterstock
06.05.2021.
u 09:26

Neke zemlje planiraju kroz ovaj mjesec ublažiti mjere za turiste.

Mnoge je dolazak proljeća i toplijeg vremena potaknuo na razmišljanje o putovanju, ali prije nego krenete planirati proučite kakvo je stanje s koronavirusom u zemljama diljem Europe, koje su inače popularna turistička odredišta, kako ne biste otišli negdje i vrijeme proveli u smještaju zbog određenih mjera.

Grčka
Ovog tjedna otvorili su terase kafića i restorana, ali uz određene uvjete - osoblje se mora testirati dva puta tjedno i nositi zaštitne maske, gosti ne smiju stajati već samo sjediti, a za jednim stolom smije biti najviše šest osoba. Svi stolovi razmaknuti su nekoliko metara, a zabranjeno je puštanje glazbe. Također, lokali se zatvaraju u 23 sata jer je i dalje na snazi mjera, odnosno zabrana kretanja noću. 

Trenutno primaju turiste, ali samo one koji mogu direktno doći na svoje odredište, dakle nema presjedanja prijevozom. Od 15. svibnja će, nadaju se, i ta mjera biti ukinuta, pa će se moći slobodno putovati unutar zemlje u kojoj je cjepivo primilo samo 8 posto građana.

Pogledajte video: Najstariji tramvaj u redovnom prometu star je čak 47 godina!

Nizozemska
I ondje su otvorene terase, ali samo šest sati dnevno, od 12 do 18. Noću se smijete kretati, a u trgovine možete normalno odlaziti. Dopuštena su kućna okupljanja, ali smije vam doći samo dva gosta, što Nizozemcima zvuči odlično jer su takva okupljanja bila ili potpuno zabranjena, ili je mogla doći samo jedna osoba iz drugog kućanstva. Najmanje s jednom dozom do sada je cijepljeno oko 30 posto stanovništva.

Francuska
Također su ovog tjedna ublažili mjere, a ona koja posebno veseli Francuze, kao i turiste, je sloboda kretanja. Naime, do sada im je bilo dopušteno kretanje samo u krugu od 10 kilometara od mjesta stanovanja. Već sada su produljili mjeru zabrane kretanja tijekom noći s 19 na 21 sat, a planiraju otvoriti terase kafića i restorana za dva tjedna.Vlada se nada da će se uskoro vidjeti rezultati sve većeg broja cijepljenih osoba - do sada je najmanje jednu dozu primilo skoro 10 posto građana.

Italija
U regijama koje ne bilježe veliki broj zaraženih omogućen je rad ugostiteljskih objekata na terasama, ali zbog zabrane izlaska noću samo do 22 sata. U tim regijama ponovo su otvoreni i muzeji i kina. Idućeg tjedna planiraju još ublažiti mjere, a od lipnja će restorani moći primiti goste i u zatvorenim prostorima. Za sada se turisti moraju testirati prije i odmah nakon dolaska u zemlju, a potom još ostati u petodnevnoj karanteni, ali uskoro planiraju promijeniti te mjere. S najmanje jednom dozom do sada je cijepljeno više od 22 posto građana.

Slobodno putovanje uz potvrdu o cijepljenju: Dvije države dogovorile nove uvjete za svoje građane

1/3

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije