Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slasni izazovi

TOP 5 savjeta kako ne 'natuči' kilograme tijekom blagdana

Božić
Foto: Thinkstock
1/5
25.12.2015.
u 10:00

Ukusna blagdanska hrana pravi je izazov za nepca, a ove sezone ne morate dobiti dodatne kilograme

Izazovi blagdanske sezone svuda su oko vas. Kako ne dobiti onaj višak kilograma? Iz psihološkog centra za kontrolu kilograma, Susan J. Bartlett dala je neke savjete.

Nema kraja

Sezona blagdana sastoji se od skoro dva mjeseca slavlja, a blagdanske poslastice prate nas sve do početka siječnja.

Do Božića planiramo jesti manje i vježbati više, ali u ovom periodu ta ideja se često poljulja. Pratite dnevni unos hrane i odredite tjedne ciljeve što se tiče prehrane i vježbanja.

Prihvatite izazov

Stresno blagdansko vrijeme postaje još stresnije kada se zamarate održavanjem željene težine. Zadajte si ciljeve koje možete i postići.

Možda možete vježbati 4 dana tjedno i jesti 1,400 kalorija dnevno, ali je li to održivo tijekom blagdana? Uspješnije ćete se držati plana ako postavite stvarnija očekivanja kao npr. održavanje tjelesne težine ili unaprijed određeno smanjenje kilograma.

Zapišite

Kada osmislite cilj, zapišite ga i pratite što jedete. Većina osoba koja uspješno gubi kilograma prati unos hrane, ali ga i zapisuju te im to čini vidljivu razliku. Volja da ostanete "u dodiru" s hranom koju jedete poprilično je važna.

Uključite prijatelje

Lako je potcijeniti utjecaj božićnih blagdana - psihološki i emocionalno. Kako ne biste dobivali na težini trebate svjesnost i odanost planu. Puno je lakše držati se toga, ako uključite i neke bliske prijatelje. Više ljudi, više je dodatnih mišljenja i utjecaja.

Uočite "problematične" situacije

Neke situacije zaista potiču prejedanje. Učiteljica, Barbara Bohner, ima vlastiti trik da to izbjegne. Prije izlaska jede sirovo povrće ili komad voća, kako bi 'napunila' trbuh i manje jela vani. Na kraju dana sve se svodi na samokontrolu.

Skrećite pozornost

Pratite koliko ste zaista gladni. Možete koristiti i tablicu, a brojkama od 1-10 ocijenite koliku potrebu imate za unosom hrane.

Često jedemo iz nekih emocionalnih potreba, a ne puste gladi, pišu stručnjaci na portalu Good House Keeping.

Smanjite stres

Pod puno stresa ne primjećujemo neke postupke. Iz tog razloga puno ljudi se prejeda. Izazovite vlastite pretpostavke.

Samo zato što ste neke stvari oduvijek radili, ne znači da trebate i dalje. Božićni kolačići na domet su ruke, probajte ih napraviti manje, pokloniti nekome ili jednostavno reći 'ne'.

Vježba, vježba, vježba

Tjedno pokušajte imati što više 'normalnih' dana, dane kada jedete zdravu hranu i vježbate. Osim što ćete poboljšati fizičku snagu, odraziti će se i na psihu.

Za dodatnu pomoć obratite se članovima obitelji ili užem krugu prijatelja.

Foto: pixabay

Savjeti:

1. Ne idite u goste gladni, jedite prije izlaska

2. Ne jedite puno grickalica. Pojedite one koje zaista želite

3. Socijalizirajte se na događanjima

4. Ne budite u blizini stola s hranom, za svaki slučaj

5. Naučite reći "'ne', domaćin bi trebao poštovati vaše želje

>> Pivo i purica čak i za početnike, mala hrana za veliki doživljaj

>> 'Tradicionalna blagdanska potrošačka košarica za 2015. iznosit će 1.956,86 kn, a skromnija 802,00 kn'

Ključne riječi

Komentara 2

NA
nano0705
10:43 25.12.2015.

Svake godine isto, brdo glupih savjeta kao da smo retardirani svi kojima je ovaj tekst upućen. Evo jedan moj savjet nikad viđeno do sada: ako pada kiša preporuka je otvoriti kišobran...

DU
Deleted user
10:58 25.12.2015.

Ovo je tekst samo za blokirane! Da se slucajno ne raspamete u trosenju novaca i prejedanju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije