Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlična vrijednost za novac

Tomić Plavac 2019: Punokrvni nasljednik plavaca koji datiraju s kraja devedesetih spreman je za uživanje

07.03.2023.
u 15:43

Tomić Plavac 2019 još je jedan klasik ove hvarske vinarije koja stvara sortno prepoznatljiva, južnjačka, mediteranska vina, a izvrsno se sljubljuje s dalamatinskom pašticadom, punomasnim sirevima i pečenjima od crvenog mesa poslužen na temperaturi 16-18 ˚C.

Vina Tomić osvajaju srca domaćih, ali i inozemnih ljubitelja vina i stručnjaka već 30 godina. Vjerujući da otok Hvar s autohtonim sortama, pogodnom klimom i izuzetnim položajem vinograda svakom godinom pruža mogučnost vinarima da rade  iskorake u novim vinskim kreacijama, Andro Tomić i tim vinarije Tomić i u 2023. predstavljaju novosti koje potvrđuju kontinuitet  statusa imena Tomić.

Foto: Promo

Otok Hvar, povijest vinogradarstva, čista priroda, more, broj sunčanih sati, elitni turizam – predispozicije su za visoko podizanje ljestvice u svakom smislu. Posebna pozornost u vinariji Tomić pridaje se autohtonoj sorti Plavac mali. Osim što tu sortu iznimno cijene vinski stručnjaci i ljubitelji enologije, poznato je da je Plavac mali bogat polifenolima, tvarima koje imaju izniman učinak na ljudsko zdravlje. Polifenoli su inače najviše zastupljeni u kožici i sjemenkama crnog grožđa, odakle vinifikacijom prelaze u vino.

Foto: Promo

Tomić Plavac 2019 još je jedan klasik ove hvarske vinarije koja stvara sortno prepoznatljiva, južnjačka, mediteranska vina. Tomićevi plavci datiraju još iz kraja 90-ih godina, a za razliku od svojih prethodnika, Plavac 2019 je kompleksnije vino, punijeg tijela, s dužim potencijalom za odležavanje. Tomić Plavac 2019 je suho crno vino rubinski crvene boje, bogatih i kompleksnih aroma među kojima su primarne arome zrelog crnog voća (kupina, višnja, šljiva) nadopunjene sekundarnim aromama dima i hrasta, i tercijarnim aromama prosušenog voća. Harmoničnim odnosom koncentracije alkohola od 13,5 % i umjerenih kiselina postignut je uravnotežen i skladan okus, bogat taninima te umjereno dugog trajanja u ustima.

Grožđe za Plavac 2019 dolazi pretežito s pjeskovitih i terasastih položaja sjeverne strane otoka Hvara, a brano je ručno krajem rujna i početkom listopada. Nakon redovne fermentacije, vino je prošlo kroz malolaktičnu fermentaciju te je stavljeno na odležavanje u velikim drvenim bačvama volumena 2500 litara. Nakon godinu dana odležavanja u drvu, vino je napunjeno u butelje gdje se nastavio proces odležavanja. Zbog vrlo dobrog omjera tanina i kiselina, Plavac 2019 ima visok potencijal odležavanja, a prema procjeni Sebastijana Tomića, njegov potencijal za starenje je duži od 10 godina. Stalna edukacija, enološke inovacije i usavršavanje put je kojim korača vinarija Tomić. Rezultat su prepoznatljiva, mediteranska vina koja svako za sebe priča svoju priču o hvarskoj vinarskoj tradiciji. Njihova ponuda potvrđena je i od struke i publike – počevši od svježih bijelih i rosé vina, kompleksnih bijelih i crnih vina, vina odležanih u drvu, bijelog i crnog prošeka, likera od rogača i kadulje, do vina koje proizvode samo u iznimnim godinama i iz odabranih položaja. 

Tomić Plavac 2019 još je jedan klasik ove hvarske vinarije koja stvara sortno prepoznatljiva, južnjačka, mediteranska vina, a izvrsno se sljubljuje s dalamatinskom pašticadom, punomasnim sirevima i pečenjima od crvenog mesa poslužen na temperaturi 16-18 ˚C.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije