Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stop pretilosti

Tjelesni odgoj u školama je neophodan, ali nije dovoljan

Juggling
27.10.2014.
u 17:00

Od djetetove najranije dobi treba razvijati navike vježbanja, one mu se moraju duboko usaditi u svijest

Broj pretile djece u Hrvatskoj udeseterostručen je od sedamdesetih godina do danas, podaci su to Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2013. godinu.

Debljina je velik izazov i problem modernog društva, a dječja pretilost uzela je maha. O tome govore i podaci da je u predškolskoj dobi oko 11 posto pretile djece, u školskoj i više.

Pratite obroke u školama

Dolaskom hladnih dana djeca sve manje svoje slobodno vrijeme provode na igralištima i u parkovima, a sve više ispred računala ili TV ekrana.

Kako spriječiti dječju pretilost, potaknuti ih na fizičku aktivnost, kretanje i na ništa manje važnu pravilnu i zdravu prehranu bogatu voćem i povrćem? Stručnjaci ističu da je ključ u mijenjanju prehrambenih navika.

– Više manjih obroka, dovoljan unos tekućine i redovita tjelesna aktivnost. Potrebno je pratiti i kakvi su obroci u školama, kad djeca nisu pod nadzorom roditelja – savjetuje mag. cin. Lucija Mudronja, vanjska suradnica na Sistematskoj kineziologiji i Metodologiji kineziologijskih istraživanja, te dodaje:

– Osim određenih igraonica u zatvorenim prostorima koje djeci nude organizirane programe dok traje zima, nije ih potrebno sprečavati da se igraju na otvorenom jer na taj način djeca jačaju imunitet.

Nastavni satovi tjelesnog i zdravstvenog odgoja neophodni su, ali nisu dovoljni, upozorava doktorica i profesorica Kineziološkog fakulteta Lana Ružić:

– Od najranije dobi potrebno je stvarati naviku tjelesnog vježbanja.

Ona mora biti duboko usađena u djetetovu svijest kao što je to održavanje svakodnevne higijene.

S obzirom na to da je u vrijeme djetetova razvoja potreban poseban oprez kad je riječ o dijetalnoj prehrani, tjelesna aktivnost ostaje najbolja mjera prevencije, ali i terapije pretilosti – kaže dr. Lana Ružić.

Napominje da se preporučuju i neorganizirane aktivnosti koje će poboljšati zdravlje djece, primjerice odlasci s djecom u prirodu, na izletišta, u planine, u adrenalinske parkove...

Igra u parkovima tijekom tjedna, na školskim sportskim igralištima, vožnja biciklom, na rolama i pješačenje do škole također su jedan od oblika aktivnog odrastanja djece koji treba poticati.

Sjedilačka populacija

Odabirom dodatnih izvanškolskih tjelesnih aktivnosti utječe se i na zdravlje djece u starijoj dobi, osigurava se zdravija budućnost novim generacijama koje zbog tehnološkog razvoja ne smiju postati sjedilačka populacija.

– Uključivanjem djece u sportske aktivnosti uči ih se odgovornosti i rješavanju problema.

Oni na taj način stječu i jedan oblik navike koji je usko vezan uz ispunjavanje obveza koje im predstavljaju i zadovoljstvo i igru – zaključuje kineziologinja Lucija Mudronja.

>>VIDEO Alarmantno stanje: Svako 5. dijete u Hrvatskoj je pretilo

>>Djeca strogih roditelja imaju veće šanse da postanu - pretila

Komentara 1

DU
Deleted user
19:06 27.10.2014.

cini mi se da je najveci problem sto roditelji guraju djeci kompjutere mobitele i tablete od rane dobi i na taj nacin stvaraju ovisnike koji radje sjede za racunaliom nego li se igraju vani....drugi je problem sto sve vise mladih roditelja ne zna kuhati pa jedu kojesta....treci je problem sto se jede previse slatkisa i kojesta drugo jer se ima para

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije