Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Tisućljetna povijest zlatne ravnice

HTZ srijem i slavonija
Foto: TZ Vinkovci
1/22
PR
Autor
PR članak
22.10.2015.
u 09:45

Destinacija: Srijem i Slavonija

Plodna slavonska ravnica od pamtivijeka je svojim obiljem privlačila ljude. Između rijeka Save, Drave i Dunava smjestili su se Srijem i Slavonija. Tisućljetna povijest ovdje je utkana u svakodnevni život vrijednih žitelja zlatne doline.

Vrijeme zaustavljeno u dolini Dunava

Šetamo živopisnim baroknim središtem Vinkovaca. Pod našim nogama, široki je korzo ukrašen motivima Oriona. Najstariji je to indoeuropski kalendar, pronađen upravo ovdje, na keramičkoj posudi iz doba neolitika. Simboli kojima je drevni narod prikazivao zviježđe neba nad Vinkovcima sada su postavljeni kao motiv na gradskom šetalištu. Ovaj crtež tako je povezao dvije civilizacije, baš kao što je ta drevna kultura povezala Vinkovce i Vukovar. Nedaleko od ovog grada na Dunavu nalazi se Muzej vučedolske kulture. Smješten na samom arheološkom nalazištu, svojim intrigantnim postavom prikazuje očaravajući život i kulturu vučedolske civilizacije, čiji je najvrjedniji i najpoznatiji nalaz Vučedolska golubica. Jednako je dojmljiv i posjet gradu-heroju, Vukovaru.

Prolazimo rodnu kuću Lavoslava Ružičke, prvog hrvatskog nobelovca te se zaustavljamo u Dvorcu Eltz. Najraskošnija zgrada u Vukovaru jedan je i od najvažnijih objekata baroknog razdoblja u Hrvatskoj. Danas je u Dvorcu smješten Gradski muzej Vukovara. Tridesetak kilometara nizvodno uz Dunav dolazimo u Ilok, najistočniji hrvatski grad. Na malenom brijegu okruženom Dunavom i vinogradima nalazi se srednjovjekovna jezgra grada, zaštićeni kulturno-povijesni kompleks najviše kategorije.

Obilazak počinjemo u franjevačkom samostanu i crkvi sv. Ivana Kapistrana. Od crkve nas zidine grada vode do dvorca plemenitaške obitelji Odescalchi. Impresivna građevina danas je Muzej grada Iloka. Ispod dvorca nalaze se znameniti vinski podrumi. Ilok i vino nerazdvojni su već više od dvije tisuće godina. Ne čudi stoga što smo svoj obilazak završili uživajući u vrhunskim vinima od kojih je posebno poznat i cijenjen traminac.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

  1. Obilazak Muzeja vučedolske kulture kraj Vukovara koji na živopisan način svjedoči o životu najstarijeg indoeuropskog naroda
  2. Posjet najistočnijem hrvatskom gradu, Iloku iznad Dunava i uživanje u vinima njegovih čuvenih podruma.
  3. Panoramsku vožnju brodom u Nijemcima uz razgledavanje nedirnute prirode rijeke Bosuta i Spačve.
  4. Šetnju baroknim korzom Vinkovca, pa Krnjašem, jedinom vinkovačkom šokačkom ulicom te vožnju 3 km dugom biciklističkom stazom do Arheološkog parka Sopot
  5. Uživanje u raznolikoj i raskošnoj ponudi slavonskih jela i vina

JESTE LI ZNALI?

  • Da su u Cibalama (rimski naziv Vinkovaca) rođena dva rimska cara, braća Valentinijan i Valens i da su oni jedini rimski carevi rođeni na prostoru današnje Hrvatske?
  • Da je prvi hrvatski nobelovac Lavoslav Ružička rođen u Vukovaru?
  • Da je Ilok jedino hrvatsko srednjovjekovno kraljevsko središte poslije Knina i nestanka dinastije obitelji Trpimirovića? Stoga se Ilok smatra utvrđenim kraljevskim sjedištem čija je površina bila gotovo jednaka onoj srednjovjekovnoga Splita, odnosno čak veća od Trogira, Paga, Poreča. 

Piše: Daniel Lacko, HTZ

Želite prijaviti greške?