Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dodir bradavice izaziva depresiju

TikTok bruji o čudnom 'sindromu tužne bradavice': Znate li o čemu je riječ i jeste li ga i sami osjetili?

dekolte, grudi
screenshot/facebook
28.10.2022.
u 14:30

Prije nego sam objavila video na ovu temu, definitivno sam mislila da sam čudna, rekla je jedna tiktokerica, no ubrzo je shvatila da nikako nije jedina s ovim 'sindromom'.

Zadnjih dana neki korisnici na društvenim mrežama tvrde da; kada im se dodirnu bradavice; osjete depresiju ili čežnju za domom, a neobičnu su pojavu online nazvali "sindromom tužne bradavice".

Tako je i 24-godišnja Thaovy Van iz New Yorka na TikToku objavila viralni video na tu temu, a nedavno je i za HuffPost ispričala da, kad god joj se dotaknu bradavice, osjeti "intenzivan nalet tuge" koji joj prolazi cijelim tijelom.

Spavate na pamučnim jastučnicama? Nakon ovoga vjerojatno više nećete

dekolte, grudi
1/5

- Osim tuge, osjetim mješavinu tjeskobe, nelagode i blagi osjećaj nadolazeće katastrofe... - rekla je Van koja se, kaže, ne sjeća kad je to prvi put primijetila, ali se sjeća osjećaja koji joj se javlja svaki put kad oblači grudnjak ili joj pak majica okrzne bradavice.

U kolovozu je o tom čudnom osjećaju progovorila i na TikToku, znatiželjna kakvi će biti komentari i reakcije pratitelja, a iznad svog videa piše: "Kad mi se dotaknu bradavice odjednom osjetim nekontroliranu tugu." 

@tvboba

 

♬ i hate all of u - roham

Njena je objava prikupila više od 4,6 milijuna pregleda i 12 000 komentara, a iznenadilo ju je što su mnogi pisali da im se događa isto. 

"Prije toga sam definitivno mislila da sam čudna...", rekla je Van, no ubrzo je, kaže, shvatila da nije jedina sa "sindromom tužne bradavice".

Nejasno je koliko je točno ovaj fenomen raširen, no svakako se čini da je češći među ženama nego muškarcima.

Osobe koje ga dožive kažu da na dodir bradavice; bilo da ih same slučajno očešu ili im ih partner dodiruje tijekom predigre; osjete kratkotrajni nalet negativnih emocija, a mnogi 'sindrom' opisuju istim riječima: kao osjećaj čežnje za domom, straha, krivnje, tuge, propasti i nervoze u želucu.

'Sindrom tužne bradavice' nije istražen i mnogi medicinski stručnjaci nikad za njega nisu čuli pa postoje samo svjedočanstva na ljudi raznim platformama i u komentarima na tu temu.

Ipak, osjećaj koji opisuju sličan je onom koji doživljavaju neke majke dojilje, a koji se zove disforični refleks izbacivanja mlijeka (D-MER).

Riječ je o kratkotrajnom, ali intenzivnom naletu negativnih emocija koji neke majke dožive neposredno prije nego im mlijeko počne izlaziti iz dojke. Disforija (druga riječ za stanje mentalne nelagode ili tjeskobe) obično traje samo nekoliko minuta.

@cowboygirlboyfriend u ever think about ur future employers checking ur tiktoks ? yh lol #fyp #foryoupage #viral #lgbt ♬ CUT THE CHECK jalaiahharmon - lrigedagener

One osjećaj često opisuju baš izrazima poput čežnje za domom, depresije, osjećajem krivnje, zabrinutosti i tjeskobom, a prema nekim studijama, D-MER osjeti otprilike devet posto svih dojilja.

Što je uzrok ovih pojava?

Istraživanje D-MER-a je ograničeno i njegovi točni mehanizmi još uvijek nisu poznati, no stručnjakinje za dojenje Alia Macrina Heise i Diane Wiessinger; koje su i skovale pojam D-MER; vjeruju da je povezan s naglim padom hormona dopamina.

Budući da sindrom tužne bradavice uopće nije istražen možemo samo nagađati što bi ga moglo uzrokovati, a bihevioralni neuroznanstvenik i profesor psihologije sa Sveučilišta Rutgers Barry Komisaruk ima teoriju i o D-MER-u i o ovom neobičnom sindromu.

On naime smatra da su dva fenomena su povezana i da imaju evolucijsku osnovu.

"Stimulacija bradavica potiče otpuštanje oksitocina u krvotok, a njegovi se receptori nalaze u stanicama mliječnih žlijezda sličnih mišićima. Oksitocin koji cirkulira potiče kontrakciju tih stanica, što pomaže u istiskivanju majčinog mlijeka iz dojke u djetetova usta."

"Budući da se većina sisavaca ne može kretati dok doje svoje mlade, dok im bebe sišu, moraju leći i odmarati se. Kao rezultat toga, evoluirao je mehanizam koji osigurava da majka uspori kako bi tijekom dojenja ostala mirna i smirena", rekao je Komisaruk, a isto po njemu doživljavaju i pojedinci sa sindromom tužne bradavice.

"To se umirivanje tijela može doživjeti kao depresija ili kao čežnja za domom, jer osjećaj potištenosti povezujemo s negativnim emocijama i događajima. Ti osjećaji mogu kod nekih biti pojačani i jače izraženi, a to što osjećaju nikako nije nenormalno", naglašava Komisaruk, dodajući da sindrom mogu iskusiti i žene koje ne doje; pa čak i muškarci.

Znate li kako pravilno čuvati svoje namirnice? Stručnjak tvrdi da biste neke trebali - oprati octom!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije