Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
emocija nužna za psihičko zdravlje

Terapeuti objasnili kako se nose s osjećajem ljutnje: 'Bitno ga je prepoznati i dozvoliti si biti ljut'

Ljutnja
Thinkstock
14.08.2023.
u 08:00

Zadržavanje osjećaja ljutnje u sebi znači da ću se kasnije vjerojatno osjećati tjeskobno, ili ću još uvijek biti jako ljut, kaže terapeut. Zato ga se bolje odmah riješti.

I dok nekim emocijama svi lako upravljamo; poput radosti, uzbuđenja ili zadovoljstva, mnogi od nas ne znaju dobro upravljati osjećajem ljutnje, za koji terapeuti kažu da je nužni dio zdrave emocionalne konstitucije. “Ljutnja je itekako korisna emocija jer nas upozorava da nešto nije u redu ili da je granica prijeđena; i da je potrebno nešto poduzeti,” kaže bračna i obiteljska terapeutkinja iz Kalifornije, Dani Marrufo. Prema njoj, ljutnja je zanimljiv osjećaj i svi ju zapravo možemo povezati sa srećom. "Mislim da malo ljudi stvarno razumije sreću... Mnogi ne znaju što je sreća, premda ju uvijek traže, ali gotovo svi znaju kakav je osjećaj biti ljut", kaže psihoterapeut i savjetnik za mentalno zdravlje u New Yorku, Sadaf Siddiqi. A ako mislite da sami ne znate dobro njome upravljati, evo što neki terapeuti rade kada su ljuti.

Najvažnije, dopustite si da budete ljuti

"Dopuštam si da budem ljuta i priznajem sebi da sam ljuta i uznemirena", kaže psihologinja Taisha Caldwell-Harvey. A tada, rekla je, radi ono što osjeća da treba; bilo da je to davanje sebi oduška vikanjem ili nešto sasvim drugo. "Puno sam radila na sebi i sada jednostavno znam da je ono što osjećam ispravno... pa si dam prostora da budem ljuta", objasnila je.

Kada si ne dopustite osjetiti ljutnju, mogu se razviti veći problemi

"Razne se loše stvari događaju našim tijelima kada potisnemo svoju ljutnju", primijetila je Caldwell-Harvey. Možemo dobiti ​​čir, ubrzan rad srca, visok krvni tlak i slično. Ona zato, kaže, voli iskoristiti energiju koja dolazi s ljutnjom. “Ljutnja za mene može biti jako velika i intenzivna, a dizanje teških utega, udaranje u vreću ili pjevanje u autu načini su na koje izbacujem bijes. Tada doslovno osjećam da negativna energija izlazi iz mene i odlazi negdje drugdje...", rekla je.

Ljutnji je potreban odušak ili može eskalirati i pretvoriti se u nešto loše, a za Caldwell-Harvey, zadržavanje osjećaja ljutnje u sebi znači da će kasnije osjećati tjeskobu, ili će dugo vremena biti jako ljut. Zato se, kaže, ljutnje najbolje što prije riješiti.

Isprobajte 'time out' za odrasle

Baš kao što može pomoći djeci da se ohlade, 'time out' može biti dobar i za odrasle; da neko vrijeme kada su jako ljuti provedu sami sa sobom, kaže  McCrae Carroll, terapeut iz Južne Karoline. Carroll savjetuje da tada odvojite 20 ili 30 minuta za šetnju ili nekoliko puta udahnute prije nego što se upustite u razgovor koji bi mogao postati napet.

"Nakon tog time-outa se vratite i vidite možete li nastaviti taj napeti razgovor; i hoće li vas to ikamo odvesti ili se trebate još na neko vrijeme odmaknuti i dodatno se ohladiti", rekao je za Huff Post.

Kako zijevanje utječe na našu osobnost? Istraživanje tvrdi da može pokazati psihopatske osobine!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije