Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera prvih ovogodišnjih paških sireva.

Cijeli svijet oduševljen čarobnim okusom s našeg otoka

29.03.2024.
u 13:16

Nakon premijernog kušanja sireva, Boris Šuljić i chef Boškinca Matija Bregeš osmislili su i realizirali niz jedinstvenih jela od skute, sira, janjetine, ovčetine…svega onog najboljeg što Pag nudi.

Nakon premijernog kušanja sireva, Boris Šuljić i chef Boškinca Matija Bregeš osmislili su i realizirali niz jedinstvenih jela.

Paški sir je otvorio novu stranicu budućnosti, Udruga proizvođača paškog sira je u Novalji, u Boškincu, kultnom restoranu Borisa Šuljića ispisala jako važnu epizodu koja će u povjesnici jednog od najboljih hrvatskih sireva imati jako važnu ulogu.

Organizirali su naime prvi En primeur, premijeru prvih ovogodišnjih paških sireva.

Kako je istaknuo sam Šuljić u pojašnjavanju zbog čega En primeur – otok Pag je u ovo doba godine najzanimljiviji u gastronomskom smislu jer je to vrijeme mladog paškog sira, janjetine i paške skute.

Iako je dakako Šuljić pravi gastronomski guru, ovog zanimljivog događaja koje kreće u ispisivanje nove stranice paške gastronomije, ne bi bilo bez Martine Pernar Škunca, predsjednice Udruge paškog sira.

– Sretna sam što smo organizirali prvi En primeur mladog paškog sira i na taj način napravili pravi gastro show. K tome, svi smo s nestrpljenjem iščekivali prvi ovogodišnji sir.

Da, naravno, prvenstveno stoga kako bismo osjetili njegovu kakvoću, ali i zbog toga jer je većina od nas lani vrlo rano – ostala bez sira!

Sretna sam i zbog toga što je Boris obje ručke prigrlio moju ideju o premijeri prvih ovogodišnjih paških sireva, sezona 2024. Bez njegovog angažmana, ideja nas proizvođača teško bi se realizirala.

Pag je sad i najinteresantniji u tom gastronomskom smislu jer je vrime od mladog sira, skute i janjetine, istaknula nam je Pernar Škunca.

Nakon premijernog kušanja sireva, Boris Šuljić i chef Boškinca Matija Bregeš osmislili su i realizirali niz jedinstvenih jela od skute, sira, janjetine, ovčetine…svega onog najboljeg što Pag nudi.

Složili su jedinstveni paški menu s čak 15 sljedova koji će svakako postati osnovom za niz varijacija autohtonih paških menua.

Oduševljenje Martine Pernar i Borisa Šuljića, dijeli i Marina Šćiran, direktorica TZG Novalje.

- Proizvođači su izložili prve mlade paške sireve, a Boškinac je spremao delikatese od paške ovce, sira, janjetine, skute i sirutke. Ali, ono što me također veseli, bio je to izvrstan uvod u novu gastronomsku priču koja nam tek slijedi u travnju.

Ceh ugostitelja Novalje i TZG Novalje najavljuju dolazak MarsOvce! Bit će to hommage autohtonoj domaćoj ljubimici čiji će proizvodi biti u potpunosti prezentirani na istoimenoj manifestaciji!

Bljak i Mljac stol, sve najbolje i ono malo manje najbolje bit će prezentirano kroz sve što ta vjekovna hraniteljica Paga ima: sir, meso, iznutrice, sirutku, skutu…

Priču ćemo ponuditi kako stručnoj javnosti, tako i na našem središnjem gradskom trgu, svima koji se žele upoznati s istinskom paškom gastronomijom, objašnjava nam Šćiran.

– Ponajprije, želim se zahvaliti svima koji su došli u Boškinac. Vrijednim ljudima, članovima Udruge proizvođača paškog sira koja se bavi zaštitom i promocijom paškog sira i nositelj je oznake njegove izvornosti.

Imali smo priliku kušati mladi sir šest proizvođača, polovice od broja koja inače čini Udrugu. To su Paška sirana, sirane Gligora i Mih, te OPG-i Branimir Čemeljić, Franjo Zubović i Tomislav Vidas.

Sad je vrijeme proizvodnje paškog sira, skute i janjetine. Vrijeme kad paški ovčari i sirari imaju najviše posla jer bez obzira na sve vremenske i životne okolnosti moraju pomusti ovce dvaput dnevno, ujutro i navečer što je sve samo ne lagani posao, zaključuje Pernar Škunca.

Kad je riječ o paškom siru, kako to uvijek i naglašava Martina, riječ je o esenciji Paga, o proizvodu s predivnom pričom, pričom o otoku na kojem raste tek aromatično bilje, a proizvodi se jedan od najboljih ovčjih sireva na svijetu.

Uostalom, osim što je te tvrdnje potvrdila struka, na sireve najsenzibiliranijih nepca na svijetu, potvrdila je primjerice i – Italija. Na nedavnom sajmu turizma u Napulju na kojem je Hrvatska bila zemlja partner, večera s okusima Zadarske županije imala je i nemali udio – paškog sira.

Tom je prigodom oduševio Talijane, što, zahvaljujući njihovoj tradiciji kako u proizvodnji tako i konzumaciji
sireva, nije ni najmanje lagan posao.

Paški sir je u Novalji otvorio novu stranicu puta koji ga vodi na sam tron hrvatskih gastronomskih posebnosti. Fine nadgradnje koja i najjednostavnijim, “najobičnijim” jelima daje – uzvišenu notu.

Savršenstva što stvara čudesna paška ovca. Silno skromno biće koje hraneći se, naizgled kamenom i samo njoj poznatim skrovištima rijetkih vlati aromatičnog bilja, stvara jedan od najboljih svjetskih sireva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije