Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Thai Yoga masaža

Tajlandskom masažom učinkovito protiv bolesti

masaža (1)
Foto: Thinkstock
06.09.2013.
u 14:00

Thai Yoga masaža temelji se na teoriji energetskih kanala koji prolaze preko cijelog tijela i povezuju sve tjelesne sisteme i organe

Thai Yoga masaža, poznata i pod drugim nazivima, poput tai medicinska masaža ili tradicionalna tajlandska masaža izvorno zove se Nuad Bo Rarn. Nuad znači dodir a Bo Rarn znači nešto drevno, sveto, poštovano.

Ovaj oblik rada na tijelu je puno više od masaže i koristi se kao dio sistema prirodnog liječenja. U tradicionalnoj tajlandskoj medicine jedna je od ključnih metoda, kako u prevenciji tako i u olakšavanju i uklanjanju raznih zdravstvenih tegoba.

Temeljni principi Thai Yoga masaže

Thai Yoga masaža temelji se na teoriji energetskih kanala koji prolaze preko cijelog tijela i povezuju sve tjelesne sisteme i organe, a protok energije kroz njih odgovoran je kako za fizičko tako i za emocionalno i mentalno stanje pojedinca. Teorija o energetskim kanalima koji prolaze tijelom danas je dobro poznata na zapadu, a nalazimo ju u mnogim istočnim medicinskim sistemima.

Tako se u Ayurvedi ti kanali zovu nadi, u kineskoj medicini meridijani, a na Tajlandu se zovu sen. Kada su kanali prohodni tjelesne se funkcije odvijaju nesmetano, tkiva se pravilno hrane, toksini se efikasno eliminiraju iz tijela, a razina otpornosti na stres i druge štetne utjecaje je povišena. S druge strane, kada je protok energije blokiran ili narušen na bilo koji način, dolazi do slabljenja tjelesnih funkcija a tijelo postaje podložno bolestima.

Stimulacija energetskih kanala

Tajlandska masaža se izvodi na strunjači u laganoj i udobnoj odjeću. Nakon kratkog informativnog razgovora s terapeutom, tretman počinje opuštanjem i osvještavanjem procesa disanja kao pripremom za tretman. Terapeut sistematskim, ritmičkim pritiscima koji slijede energetske kanale po tijelu, rukama, stopalima, laktovima i težinom svog tijela, stimulira različita područja. Energetski tokovi se nalaze oko 2 cm ispod površine kože i stoga je potrebno koristiti pritisak koji će biti dovoljno dubok da stimulira protok energije u njima. Taj se pritisak regulira u skladu s fizičkom kondicijom i konstitucijom.

Tajlandska masaža osim fizičke stimulacije mišića, zglobova i drugih tjelesnih struktura efikasno djeluje na energetsku strukturu i živčani sistem te tako potiče duboku relaksaciju i oslobađanje od stresa. Povećava se fleksibilnost tijela, ubrzava se oporavak mišića od bavljenja sportom i drugih napora, otvaraju se energetski tokovi i pospješuje se cirkulacija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije