Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znanstveno otkriće

Svjetlost u ušima liječi zimsku depresiju

sunce, ljeto, oblak
PIXSELL
09.11.2011.
u 09:25

Mozak je osjetljiv na svjetlost kao i oči, a za osjećaj sreće dovoljno je samo osam minuta dnevno

Kako se dan skraćuje mnogo ljudi razmišlja o tome kako se boriti protiv zimske melankolije. Odmor na sunčanom Barbadosu ili Kanarima zvuči privlačno, ali takvi "lijekovi" su poprilično skupi i njihov učinak brzo izblijedi. Oni dovoljno motivirani natjerat će se na rani jogging ili šetnju sa psom, ali pitanje je koliko će biti motivirani za takvu rekreaciju kada zapada snijeg.

Znanstvenici su, čini se, stali na kraj tom problemu i smislili kako se boriti protiv takozvanog sezonskog afektivnog poremećaja. Tvrde kako je za "liječenje" potrebno samo osam minuta dnevno. Metoda koju su osmislili, donosi Telegraph, zahtijeva direktno isijavanje svjetlosti u uši, a zasniva se na otkriću kako je sam mozak osjetljiv na svjetlost jednako kao i oči te koristi svoje fotoreceptore kako bi pomogao biološkom satu ljudskog tijela.

Znanstvenici finskog sveučilišta Oulu otkrili su kako najmanje 18 dijelova mozga sadrži na svjetlo osjetljive opsin proteine koji se također nalaze u očima. U suradnji s tvrtkom Valkee pokušavaju osmisliti uređaj sličan iPodu koji bi korisnicima pomoću sićušnih "baklji" skrivenih u slušalicama svakodnevno osiguravao dnevnu dozu umjetne sunčeve svjetlosti.

Kliničko istraživanje provedeno nad 89 volontera koji pate od sezonskog afektivnog poremećaja pokazalo je kako je njih čak 74 do 79 posto korištenjem uređaja između osam i 12 minuta dnevno u potpunosti uspjelo izliječiti simptome depresije. Jedna sudionica objasnila je da je ranije svoju zimsku depresiju liječila čokoladom, ali za to sada više nema potrebe.

Izvršni direktor tvrtke Valkee Timo Ahopelto kazao je kako su u mozgu pronašli tri vrste proteina osjetljivih na svjetlo.

– Može se reći kako je naš mozak osjetljiviji na svjetlo nego naše oči jer su koncentracije fotoreceptora znatno više nego u očima – objasnio je Ahopelto.

Inače, sezonski afektivni poremećaj uzrokuje nedostatak dnevne svjetlosti koja je ključna za proizvodnju serotonina, takozvanog hormona sreće.

Ključne riječi

Komentara 1

TJ
tjanes
10:26 09.11.2011.

sve pohvale :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije