Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sintetičke droge na internetu

Sve je više konzumenata droge starijih od 40 godina

Droga
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
22.01.2016.
u 09:59

Najveći je problem pojava novih psihoaktivnih tvari, a samo 2014. otkriveno je 100 novih sintetičkih droga koje se prodaju preko interneta

 Više od 80 milijuna odraslih, gotovo četvrtina odraslog stanovništva EU, u nekom trenutku svog života probalo je droge. Najčešće je upotrebljavan kanabis (75,1 milijun), slijedi kokain (14,9 milijuna), amfetamin (11,7 milijuna) te MDMA (11,5 milijuna). Istodobno se procjenjuje da u Europi svake godine umre između 10.000 i 20.000 konzumenata opijata, što su pomalo zastrašujuće brojke.

Podaci su to navedeni u godišnjem izvješću Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA).

Izvješće za 2015. objavljeno je prije par dana u Lisabonu, s time da se zbog metodologije prikupljanja i obrade podataka u njemu nalaze podaci za 2013. i 2014. koji obuhvaćaju 28 zemalja EU te Norvešku i Tursku. EMCDDA u izvješću ukazuje na najnovije trendove vezane uz droge, a jedan od njih je i činjenica da iz prikupljenih podataka proizlazi da se povećala čistoća gotovo svih vrsta droga koje dolaze na ilegalno narkotržište.

Razlog tome su tehničke inovacije povezane s načinom proizvodnje, pa se tako pojavljuje sve čišći MDMA, zbog čega i Europol upozorava na rizik od uporabe te droge. Naime, kada se vrlo čista droga pojavi na ilegalnom tržištu, poveća se smrtnost među ovisnicima jer nisu navikli na visokokvalitetnu drogu kakva im se u posljednje vrijeme nudi. Zanimljivo je i da EMCDDA ističe da će konzumenti iznad 40 godina života uskoro činiti većinu problematičnih konzumenata opijata u sustavu liječenja.

Zbog toga su u nekim zemljama poput Njemačke i Nizozemske uspostavljeni i domovi umirovljenika koji su namijenjeni ispunjavanju potreba konzumenata droge starije dobi. No najveći problem je pojava novih psihoaktivnih tvari, a 2014. otkriveno je sto novih. Riječ je o novim vrstama sintetičkih droga, uglavnom sintetičkih kanabinoida, stimulansa i opioida koji se uglavnom nabavljaju putem interneta.     

>>Djevojka (24) uhvaćena sa 185 grama trave

>>Šibenskim ovisnicima dilao i davao im stan za drogiranje

Ključne riječi

Komentara 4

RK
Realovac.koji.mrzi.hdz.lopine
12:11 22.01.2016.

Kad se trava i dalje trpa u drogu. a valjda 90% tih starijih od 40 samo puši travu.

ZK
zoran.krasnic
10:17 22.01.2016.

Ovi nisu bili evidentirani u mladosti.

AB
ankl_beni
12:42 22.01.2016.

kad ste vec tolko u tom zapadnjackom folu, onda prekinite trpat i kanabis medju droge, jer kanabis to nije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije