Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sunčanje je uzrok 80 posto melanoma

suntan-txt.jpg
import
06.05.2008.
u 11:19

Da izlaganje suncu može biti štetno već je odavno poznato, no nova upozorenja liječnika i znanstvenika kazuju da je situacija ozbiljnija no što se mislilo. Gotovo trećina osoba mlađih od 25 godina, koja se suncu izlaže više od pet sati dnevno, znatno povećava rizik oboljenja od melanoma, smrtonosnog oblika raka kože.

Liječnici upozoravaju da kreme za sunčanje nisu dovoljna zaštita pogotovo ako se suncu izlažemo u vremenu od 11 do 16 sati. Istraživanja pokazuju da blizu 36 posto osoba, starih između 15 i 24 godine, provodi više od pet sati dnevno na suncu.

Gotovo trećina njih tvrdi da bi bili sretni kad bi na suncu mogli boraviti još duže samo kako bi dobili što tamniju boju. Zabrinjava i to da bi veći dio ispitanika vrlo rado koristilo manji zaštitni faktor krema za sunčanje u svrhu bržeg tamnjenja.

"Izlaganje ultra-ljubičastom zračenju sunca je osnovni uzrok raka kože i odgovorno je za nastanak 80 posto melanoma. Pretjerano sunčanje uzrokuje i brže starenje kože", rekao je Lesley Rhodes, dermatolog iz britanskog Zavoda za istraživanje raka.

Neki istraživači u Velikoj Britaniji čak predlažu zabranu pretjeranog sunčanja za mlađe od 18 godina, ali o tom se prijedlogu i dalje vode žučne rasprave.

(A.Be.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije