Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štetne UV zrake

Sunčane naočale obavezne kod izlaganja suncu, osobito kod djece

djevojčica
Photos.com
06.06.2010.
u 13:03

Bez kreme za sunčanje, lagane odjeće te šešira nije pametno izaći van na sunce, baš kao i bez sunčanih naočala

Ljeto se bliži, baš kao i visoke temperature, a opasno UV zračenje već je prisutno. Bez kreme za sunčanje, lagane odjeće dugih rukava te šešira nije pametno izaći van, baš kao i bez sunčanih naočala. UV zrake mogu izazvati opekline, prerano starenje kože, ali i teže bolesti. No, isto tako mogu oštetiti i oči odnosno vid. Oči su deset puta osjetljivije na UV zrake nego koža, smatraju iz Eyecare Trusta, a prenosi Daily Mail.

U najvećoj opasnosti su djeca jer oči najmlađih imaju veće zjenice i osjetljivije leće, a čak do 70 posto više UV zraka dolazi do šarenice oka kod djece nego kod očiju odraslih.

Unatoč tome, istraživanja pokazuju kako 93 posto Britanaca je nesvjesno rizika o šteti koju sunce može učiniti očima. Stručnjaci preporučaju i djeci i odraslima da obavezno nose sunčane naočale čim izađe sunce, bilo to ljeti ili zimi. Čak i kad je oblačno, UV zrake probiju do očiju, a stručnjaci savjetuju kako naočale treba nositi i tada.

U velikoj opasnosti su plavokosi i plavooki ljudi jer imaju manje pigmenta što znači da su i osjetljiviji na UV zračenje.

– Štetno sunčanje uzrokuje promjene u različitim dijelovima oka kasnije u životu. Najozbiljnije oštećenje vidi se na pjegi u oku - najosjetljiviji dio oka koji koristimo za detaljan vid – kaže Rob Lamont, britanski optometrist.

Prošlogodišnje istraživanje Eyecare Trusta pokazalo je da 79 posto roditelja inzistira na naošenju kreme za sunčanje kod djece, a 44 posto rijetko ili nikada ne brinu o činjenici nose li njihova djeca sunčane naočale.

Konzumiranje lisnatog povrća poput špinata, kelja, klica i graška štiti oči jer sadrže lutein koji pomaže u filtriranju štetnog plavog svjetla da dotakne pozadinu oka i pri tome se ponašaju kao prirodne sunčane naočale.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije