Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje VIse

Studija pokazala koliko Hrvati troše i kako plaćaju dok su na odmoru u inozemstvu

VISA
20.06.2023.
u 14:30

Dok su na odmoru u inozemstvu 69 posto Hrvata plaćati će karticom, mobitelom ili pametnim satom, a tijekom odmora gotovo 40 posto ih planira potrošiti između 200 i 600 eura po osobi.

Prema Studiji o namjerama putovanja i plaćanja 2023. godine koju je nedavno objavila Visa, ove će godine na odmoru u inozemstvu 69 posto Hrvata svoje troškove plaćati karticom, mobitelom ili pametnim satom, a tijekom odmora gotovo 40 posto planira potrošiti između 200 i 600 eura po osobi. Ova je studija inače provedena na osam tržišta srednje i istočne Europe uključujući Hrvatsku, a destinacije koje Hrvati najčešće navode kao popularne su Italija (24 posto), BiH (17 posto), Austrija (13 posto), Španjolska (11 posto) i Grčka (10 posto).

Tijekom svog boravka izvan granica Hrvatske naši ljudi uglavnom namjeravaju razgledavati znamenitosti i odmarati se uz opuštanje, dok će će s druge strane aktivno; u sportu ili šetnji prirodom; svoje odmore provesti oko 12 posto ispitanih.  Osim toga, studija pokazuje i da za gotovo pola turista iz Hrvatske (49 posto) napeta geopolitička situacija ne utječe na planove za odmor u inozemstvu, a dok su tamo 45 posto ih planira koristiti istu platnu karticu koju koriste i kod kuće, dok će 17 posto ispitanika iz  koristiti drugu karticu.

Ispitanici, njih 38 posto, ne namjeravaju otkazati svoje planove čak i ako inflacija ostane visoka, a životni troškovi nastave rasti, no 61 posto će u tom slučaju vjerojatno potražiti povoljniji smještaj, dok će 54 posto razmisliti o manjem broju dana na putovanju. Od Hrvata koji planiraju samostalan odmor u inozemstvu njih 79 posto će jednu od usluga vezanu uz putovanje platiti putem online kanala. Smještaj će na taj način platiti 52 posto ispitanika, 40 posto ispitanika će rezervirati prijevoz, a njih 28 posto će platiti ulaznice i kupiti dodatne izlete.

Koje su najsigurnije zemlje za putovanje u svijetu? Pogledajte kako na ljestvici stoji Hrvatska

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije