Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pate i muškarci

Studija pokazala: Depresija nije 'ženska bolest'

tablete
Marin Tironi/24sata/PIXSELL
29.08.2013.
u 08:47

Kada su znanstvenici listu simptoma proširili na agresiju, zlouporabu droga i rizično ponašanje, pokazalo se da od te bolesti jednako pate muškarci kao i pripadnice nježnijeg spola.

Nova studija je pokazala da depresija više nije samo \"ženska bolest\", kao što se ranije govorilo. Kada su znanstvenici listu simptoma proširili na agresiju, zlouporabu droga i rizično ponašanje, pokazalo se da od te bolesti jednako pate muškarci kao i pripadnice nježnijeg spola, piše LA Times.

Depresija se različito \"pokazuje\" kod muškaraca i žena. Nakon što su znanstvenici u simptome uvrstili i bijes, rizično ponašanje, zlouporabu droga i čak radoholičarstvo, pokazalo se da je mnogo manja razlika u broju žena i muškaraca koji pate od depresije.

Ranije je bila prihvaćena statistika da je 70 posto veća mogućnost da žene obole od depresije tijekom svog života nego muškarci. No, kada su se prepoznali svi simptomi depresije kod muškaraca sada bi ta bolest mogla biti češća kod njih nego kod žena, sudeći prema studiji koju je objavilo JAMA Psychiatry.

- Ranije nismo uzimali u obzir mnoge simptome depresije koji su specifični za muškarce - kazalo je psihijatar Andrew Leuchter koji je proučavao depresiju na UCLA-i. Kada su u istraživanje uveli sve nove simptome pokazalo se da je 30,6 posto muškaraca i 33,3 posto žena u životu imalo \"depresivne epizode\". Teže depresivne epizode imalo je 26,3 posto muškaraca i 21,9 posto žena.

>>Depresija, ADHD, burnout: \'Bolesna\' zdrava djeca

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije