Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posebno mlađi od 6 godina

Studija o ponašanju djece za stolom: 'Ako roditelji jedu povrće, vjerojatno će ga i dijete zavoljeti'

Obitelj jede za stolom
pixabay
28.04.2023.
u 06:00

Svaka interakcija djeteta i roditelja nudi mogućnosti za učenje i razvoj; a posebno zajednički obroci, kaže psihologinja Johanne Smith-Nielsen.

Htjeli biste da vam djeca uvijek bez prigovora pojedu sve povrće koje ste im stavili na tanjur? Jedini način da se približite tom cilju jest da ga jedete i sami, kaže nova studija u kojoj su istraživači okupili dvije tisuće roditelja djece stare do šest godina, a 53% njih je primijetilo da će djeca najčešće pojesti neželjene namirnice kad time oponašaju mamu ili tatu.

Osim toga, 78% ispitanih roditelja smatra da su im djeca sve što znaju o ponašanju za stolom i jedenju, naučila upravo oponašajući njih. Ista je anketa tako; koju je u ime tvrtke Stokke proveo OnePoll, pokazala i da 82% posto roditelja vjeruje da je ključno da, dok djeca jedu barem sjede za stolom s njima, a 80% ih u tome uživa i vrijeme obroka smatra idealnim za zbližavanje.

Većina je ispitanika svojoj djeci krutu hranu uvela između djetetovog šestog i 12. mjeseca starosti, a 75 posto priznaje da im se od tada ne sprema dva različita obroka, već da nastoje djeci servirati isto što i sebi. Gotovo polovica (48%) ispitanih reklo je tako da nikada ne pripremaju dva obroka za sebe i svoju djecu, a 72% smatra da je u vrijeme obroka najvažnije da svi sjede za istim stolom.

"Svaka interakcija nudi mogućnosti za učenje i razvoj", rekla je za NY Post psihologinja Johanne Smith-Nielsen, izvanredna profesorica  Sveučilišta u Kopenhagenu, a s tim se slaže i 70% ispitanika koji tvrde da često primjećuju kako dijete uči iz njihovog ponašanja.

Najčešće djeca tako, kažu roditelji, za stolom nauče koristiti riječi "hvala" i "molim" (42%), jesti zatvorenih usta (42%) i koristiti se priborom za jelo (41%). Čak 81% roditelja svjesno je da stvari koje govore pred svojim djetetom imaju utjecaj na njegov razvoj, te da se najveći broj bitnih razgovora odvija upravo za stolom, dok svi jedu.

“Stol je mjesto gdje napokon usporimo i povezujemo se, slušamo i učimo jedni od drugih,” rekao je glasnogovornik Stokkea. "Okupljanje članova obitelji i zajednički obroci svima omogućuju da se zbliže, povežu i formiraju dublje odnose." Djeca mlađa od šest godina najčešće za stolom nauče:

  • Koristiti riječi "molim" i "hvala"; 42%
  • Jesti zatvorenih usta; 42%
  • Držati pribor za jelo; 41%
  • Pristojno tražiti 'repete'; 39%
  • Pojesti sve što je na tanjuru; 39%
  • Dopustiti i drugima da govore; 35%
  • Ne vikati: 34%

Stručnjakinja za odgoj djece: 'Ove fraze nikada ne biste trebali govoriti svojoj djeci - bez obzira na ponašanje'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije