Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dječji san

Stručnjakinja za dječji san otkriva točno vrijeme kada bi djeca trebala ići u krevet i kada bi se trebala probuditi

Shutterstock
02.03.2023.
u 12:30

Savjetnica za spavanje podijelila je svoje mišljenje o vremenu kada bi roditelji trebali nastojati staviti svoje mališane u krevet svake noći i kada bi se zbog toga trebali probuditi.

Jedan od najtežih zadataka s kojim se svaki roditelj suočava je natjerati djecu da spavaju cijelu noć te zbog toga i njihov vlastiti raspored spavanja može biti u potpunosti poremećen što dovodi do umora i osjećaja slomljenosti, prenosi Mirror.

Što majke najviše žele dobiti na dar? Možda ćete se iznenaditi:

1/6

Prema stručnjakinji za dječji san, ključ za odlazak djece u krevet je rutina jer ona tvrdi da mališani 'cvjetaju' zahvaljujući njoj. Jennifer Robinson, također poznata kao The Happy Sleep Coach, podijelila je svoje stručne savjete kako natjerati djecu na spavanje, uključujući i to u koje doba večeri bi roditelji trebali nastojati da njihovo dijete bude ušuškano u krevetu.

Ova majka dvoje djece, koja uglavnom radi s djecom u dobi od 18 tjedana do sedam godina, kaže da potiče svoje klijente da što više slijede raspored spavanja od sedam do sedam. „Dakle, cilj nam je da vrijeme za spavanje bude od 19 sati navečer do 7 sati ujutro“, kaže Jennifer. Međutim, ovo možda neće odgovarati svakom djetetu i postoje trenuci kada vrijeme za spavanje možete pomaknuti sat vremena unaprijed. „Ako ustanovite da se vaše dijete budi prije šest ili sedam sati ujutro, pomaknite vrijeme spavanja unaprijed kako bi ste to spriječili. Općenito kažemo 12 sati budnosti i 12 sati spavanja za dijete staro devet mjeseci i to traje sve dok ne napuni najmanje sedam godina. Prije devetog mjeseca života vrijeme spavanja može značajno varirati jer ovisi o bebinom dnevnom snu i o tome kada je bilo njeno zadnje spavanje“, dodaje.

Djeca se jako umore, posebno kad krenu u jaslice i školu jer su nova okruženja za njih jako poticajna, ali koliko su umorni ovisit će i o tome koliko su spavali tijekom dana. Mnoga djeca prestaju spavati kada krenu u jaslice u dobi od tri godine i često u tom trenutku počnemo primjećivati noćna buđenja ili rana ustajanja. „Gubitak sna, zajedno sa super stimulativnim okruženjem u kojem se nalaze tijekom dana, trčanjem uokolo postajući jako umorni, može uzrokovati da djeca upadnu u ciklus premora. Znak za to može biti da vaše dijete vrlo lako zaspi u autu na putu kući jer je jako umorno“, dodaje Jennifer. Ona preporuča da u ovoj situaciji pomaknete vrijeme za spavanje na 18 sati, inače biste mogli samo potaknuti ciklus premora.

Objašnjava da mnogi roditelji često pogrešno vjeruju da ako im se dijete budi prije 7 ujutro to mora značiti da je previše spavalo i da vrijeme za spavanje mora biti kasnije, ali zapravo je suprotno i ono mora ići spavati ranije. „Iako je cilj od sedam do sedam i to je ono što govorim svojim klijentima, neka djeca jednostavno ne spavaju do 7 ujutro svaki dan, ali sve dok dobivaju dovoljnu količinu sna za svoju dob, u redu je. Većina roditelja ne želi da im djeca idu spavati u osam ili devet sati navečer, jer bi željeli imati malo vremena za sebe. Možda zvuči sebično, ali roditelji trebaju biti najbolja verzija sebe da budu najbolji roditelji što mogu biti i, ako su umorni i nisu imali vremena oprati kosu ili napraviti večeru, neće biti u dobrom raspoloženju“, tvrdi Jennifer.

Mama pokazala što radi s djecom kad treba vrijeme za sebe: 'Ubacim ih u kartonsku kutiju!'

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije