Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko bi rekao

Stručnjakinja otkrila: Evo koliko često trebate čistiti kuću i koja mjesta svi zaboravljaju

shutterstock
03.01.2023.
u 07:00

Ručke na ulaznim vratima moraju se čistiti dva puta tjedno jer su izložene većem broju bakterija i klica

Održavanje kućanstva čistim i uredni je beskrajan i često nezahvalan zadatak. No, s početkom nove godine, vrijeme je da promijenite svoje navike u čišćenju i održavate svoj dom tijekom cijele godine.

Stručnjakinja za čišćenje Lynsey Crombie podijelila je za The Sun svoje najbolje savjete za održavanje kućanstva te akcijski plan čišćenja koji je lako slijediti, ali i koliko često trebate čistiti predmete u svom domu i mjesta koje većina nas zaboravlja.

Kante
Kante za smeće mogu biti magnet za muhe, osobito dosadne voćne mušice kojih se teško riješiti. Lynsey kaže da ih se isplati isprati i koristiti dezinficijens jednom tjedno.

Deke
Deke su neophodne za grijanje tijekom krize troškova života, ali mogu skupljati prašinu. Lynsey preporučuje da ih čistite jednom mjesečno do svaki drugi mjesec, ovisno o vašem kućanstvu. Ako imate kućne ljubimce, jedete večeru na njima ili ih dodiruju ljepljivi prsti, potrebno ih je čistiti malo češće.

Maslinovo ulje kao sredstvo za čišćenje? Evo gdje će napraviti `čuda`:

1/5

Pribor za kućne ljubimce
Lynsey kaže da biste zdjelice s hranom i vodom svog psa trebali smatrati ljudskim tanjurima i čistiti ih svaki dan. Zadatak se može umanjiti ako imate pladnjeve koji sprječavaju prskanje i prolijevanje po podu. S posteljinom za pse također treba postupati kao s ljudskom posteljom i čistiti je jednom tjedno, osim ako nisu gacali u lokvama ili blatu, kada će to morati biti češće.

Pultovi i ormari
Kako bi se izbjeglo nakupljanje bakterija i ljepljivost, Lynsey predlaže svakodnevno čišćenje radnih površina vrućom krpom natopljenom sapunom. Osim slučajnog prolijevanja granula kave ili soli i papra, kuhinjski ormarići ne bi se trebali previše zaprljati. Lynsey preporučuje da ih čistite dva puta godišnje i iskoristite to kao priliku da se riješite zastarjelih ili neželjenih limenki. Slično je i s policama za knjige, Lynsey predlaže lagano brisanje prašine s prostora dva puta godišnje.

Zavjese
Prozori služe kao barijera protiv prljavštine i prašine koja ulazi izvana, ali vaše zavjese ipak treba povremeno očistiti. Lynsey kaže da je jednom ili dva puta godišnje dovoljno. Kako biste izbjegli velike račune za kemijsko čišćenje, možete ih lagano usisati, očistiti parom i koristiti sredstvo za uklanjanje mrlja na prljavim tragovima.

Krpe za suđe
Prema Lynsey, kuhinjske spužve i krpe za suđe mogu biti prljavije od vaše WC školjke. Inzistira na tome da se moraju svakodnevno čistiti i preporučuje da ih stavite na gornju policu perilice posuđa ili u kantu kipuće vode i izbjeljivača ili drugog sredstva za čišćenje.

Ručke na vratima
Ručke na ulaznim vratima moraju se čistiti dva puta tjedno jer su izložene većem broju bakterija i klica, kaže Lynsey. Međutim, možete se izvući s čišćenjem unutarnjih ručki jednom tjedno, sve dok svi redovito peru ruke.

Milenijalci su jako loši u obavljanju kućanskih poslova: Zahod čiste jednom mjesečno!

1/6

Hladnjak i zamrzivač
Hladnjaci mogu biti mjesto za razmnožavanje bakterija zbog raznovrsne hrane koja se tamo čuva, pa Lynsey savjetuje da ih čistite jednom mjesečno. Kako biste smanjili posao, ona predlaže da namirnice pohranjujete u ladice hladnjaka, da odmah pobrišete proliveno i da pažljivo pazite na sir koji može uzrokovati neugodne mirise.

Čišćenje vašeg zamrzivača je dugotrajan zadatak jer zahtijeva odmrzavanje, tako da je brzi trik za smanjenje posla dezinficiranje dodirnih točaka, poput ručke. Lynsey također preporučuje da stavite kuhinjsku krpu preko tupog noža i prođete njome oko gumenih brtvi uređaja kako biste uklonili crnu plijesan i sve mrvice.

Kuhalo za vodu
Lynsey savjetuje brisanje drške kuhala za vodu dok čistite radne površine u kuhinji. Ako živite u području s tvrdom vodom, kamenac možete ukloniti i tako da prokuhate vodu s dvije kriške limuna i malo alkoholnog octa.

Mikrovalna pećnica
Lynsey preporučuje da ih redovito brišete toplom krpom natopljenom sapunom kako biste uklonili masnoću i prljavštinu te da ih dubinski čistite četiri puta godišnje.

Jastuci i popluni
Zbog svoje veličine, jastuci i popluni nisu predmeti koje je najlakše očistiti ili osušiti, ali Lynsey ima jednostavan trik za njihovo osvježenje. “Stavite ih u sušilicu rublja - toplina ubija klice i također će vratiti njihovo odbijanje kao brzo rješenje", kaže ona. “Kad je lijepo vrijeme, možete ih staviti na perilicu na sat vremena. Sunčeva svjetlost je prirodni dezinficijens, a povjetarac će ih provjetriti.”

Lynsey preporučuje čišćenje jastuka četiri puta godišnje, a popluna dva puta godišnje. Ona kaže da su prošiveni štitnici dobre kvalitete za vaš jastuk i poplun neophodni kako biste izbjegli da se previše zaprljaju.

Kupaonski ručnici
Koriste se svakodnevno i bez redovitog čišćenja mogu biti mjesto za razmnožavanje bakterija, osobito kada su mokri jer potiču stvaranje plijesni. Lynsey preporučuje mijenjanje ručnika svakih nekoliko dana, a ako živite sami, bit će vam dovoljno dva puta tjedno.

Tepisi i prostirke
Kada je kišovito, Lynsey preporučuje pranje otirača i tepiha jednom tjedno, ali u drugim razdobljima u godini to možete činiti rjeđe. Ljeti dolazi manje prljavštine izvana pa je dovoljno jednom mjesečno. Trebali biste ih usisavati dva puta tjedno i temeljito čistiti četiri puta godišnje.

Žena kaže da pećnicu čisti samo jednom godišnje: "To je dovoljno ako sami napravite ovakvo sredstvo..."

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije