Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jesu vam poznate?

Stručnjak za biljnu medicinu: 5 biljki čije je pripravke uvijek dobro imati 'pri ruci'

biljke
unsplash.com
30.07.2022.
u 07:00

Biljke su najbolji kemičari na svijetu; zašto da ne koristimo njihove fitokemikalije koje su izvrsne za zdravlje? pita dr. Bill Rawls.

Prema stručnjaku za biljnu medicinu i autoru knjige The Cellular Wellness Solution dr. Billu Rawlsu, dodavanje što više biljaka u prehranu svima može samo koristiti. 

Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice

biljke
1/10

- Biljke su najbolji kemičari na svijetu; pa zašto da ne koristimo njihove fitokemikalije koje su izvrsne za zdravlje? - pita on i nabraja pet svojih omiljenih biljaka koje smo, kaže, zapostavili, a dobro ih je uvijek imati pri ruci.

1. Rhodiola ili Ružičasti žednjak

Stoljećima su se; zahvaljujući sposobnosti da se bori protiv stresa, poboljša sportsku izvedbu i podigne energiju; koristio u tradicionalnoj kineskoj i grčkoj medicini.

- Obično raste na višim nadmorskim visinama ili u oštroj, hladnoj klimi", kaže Rawls. "Stvarno je izvrsna za zaštitu organizma od  fizičkog stresa i podizanje imuniteta, a jedno je kliničko ispitivanje čak pokazalo da su se sudionici koji su svako jutro uzimali njene pripravke bolje borili protiv osjećaja 'izgaranja' i imali su bolju koncentraciju tijekom dana.", primjećuje Rawls.

 

2. Reishi gljiva

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by dabney rose (@lilac_corner)

Ako ste ikada šetali šumom i slučajno vidjeli na drvetu gljivu nalik dugi obojenoj u boju hrđe, to je vjerojatno bila reishi gljiva, objašnjava Rawls, a već je tisućama godina priznata kao ljekovita gljiva.

"Utvrđeno je da Reishi gljiva ima antivirusna svojstva", dodaje Rawls, a može pomoći i u zaštiti jetre. Ukratko, čini divne stvari za naše tijelo", kaže. 

3. Kurkuma

Možemo unedogled nabrajati dobrobiti kurkume, ali Rawls posebno ističe neuroprotektivna svojstva drevne biljke. Konkretno, otkriveno je da kurkumin (jedan od glavnih bioaktivnih spojeva u korijenu kurkume) ima pozitivan učinak na neurotrofni faktor mozga (BDNF) koji podržava kognitivnu funkciju, učenje, pamćenje i raspoloženje.

U meta analizi iz 2019. godine objavljene u Nutricionističkim istraživanjima, dnevni dodatak kurkume tijekom nekoliko mjeseci (tj. osam do 12 tjedana) značajno povećava razine BDNF-a-

"Zbog svog intrinzičnog antioksidativnog djelovanja i sposobnosti suzbijanja upale, kurkuma je stvarno dobra za zglobove, štiti mozak, a štiti i  doslovno sve stanice tijela", dodaje Rawls.

4. Mlijeko čička (silimarin)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Faery Magic (@magicofthefae)

Štiti jetru kao malo što drugo, a koristi i za probavu, detoksikaciju i dugovječnost.

"Phytology Research otkrio je da silimarin (poznat i kao fitonutrijent odgovoran za dobrobiti mlijeka čička u tijelu) uvelike podržava jetru štiteći je i djelujući kao sredstvo za blokiranje toksina koji napadaju stanice jetre", kaže Rawls.

5. Himalajski shilajit

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Agrohills (@theagrohills)

"Njegova su ljekovita svojstva na Himalaji poznata već stotinama godina", napominje Rawls, a bogat je i mineralima, te sadrži fulvinsku i huminsku kiselinu, dobre za gastrointestinalni trakt".

- Kada smo jeli prljavštinu, jeli smo i bakterije i fermentirane mikrobe iz tla, tako da smo dobivali mnogo fulvinske i huminske kiseline koje sada više ne dobivamo kroz prehranu; a idealan način da ih se danas zamjeni je shilajit - zaključio je za Mind Body Green.

Osjećate umor i teško vam se motivirati? Evo nekoliko savjeta da promijenite svoju svakodnevicu

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
06:36 24.08.2022.

Uz dužno štovanje autoru članka i dr. Bill-u Rawls- ipak mislim da je spisak nepotpun bez kadulje, mente i 3 vrste Echinacea-e, a to su Echinacea angustifolia, Echinacea pallida, i Echinacea purpurea. U prilog njima dodao bih da su lako dostupne jer ih nije problem uzgojiti u vrtovima pa čak i u balkonskim žardinjerama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije