Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet stručnjaka

Stručnjak podijelio najbolji način za uklanjanje plijesni s prozora i sprečavanje ponovnog pojavljivanja

shutterstock
23.02.2024.
u 08:00

Plijesan se može pojaviti na prozorima kada se hladan zrak izvana susreće s toplim zrakom iznutra pa dolazi do kondenzacije

Nitko ne želi imati posla s ružnom crnom plijesni, ali postoje neki jednostavni trikovi koji će vam pomoći da je se zauvijek riješite. Plijesan se može pojaviti na prozorima kada se hladan zrak izvana susreće s toplim zrakom iznutra pa dolazi do kondenzacije. Ako se ta kondenzacija ne tretira, može dovesti do rasta plijesni, što može dovesti do raznih zdravstvenih problema, piše Mirror.

Srećom, Matan Korin, stručnjak za Ecoline Windows, podijelio je neke jednostavne načine kako se riješiti dosadne plijesni i zauvijek spriječiti da se ponovno pojavi. Prvi trik koji je predložio bio je korištenje bijelog octa. Stručnjak je savjetovao da pomiješate jednake dijelove bijelog octa i vode u bocu s raspršivačem i poprskate područje. "Poprskajte zahvaćeno područje i pustite da odstoji sat vremena prije ribanja četkom. Kisela svojstva bijelog octa čine ga prirodnim ubojicom plijesni", dodaje.

VEZANI ČLANCI: 

Zatim, stručnjak je savjetovao da osigurate dovoljan protok zraka u kući. Otvaranje prozora i korištenje ispušnih ventilatora može pomoći u smanjenju rasta plijesni, a Matan je savjetovao ljudima da koriste odvlaživač zraka kada je vlažno. Dodaje: "Ako vaši prozori dopuštaju ulazak hladnog zraka, možete staviti samoljepljive trake kako biste to spriječili. One su isplativo i jednostavno rješenje, iako će zahtijevati povremenu zamjenu."

Kod propuha, Matan je preporučio korištenje Low-E prozorskih folija na unutarnjoj strani prozora kako bi se smanjio gubitak topline, posebno tijekom hladnijih mjeseci. "Kada se mučite s plijesni na prozorima, trebate kombinirati čišćenje, održavanje i odgovarajuću ventilaciju. Tako ćete zaštititi dobrobit svog kućanstva i svog doma", dodao je stručnjak.

Znanstvenici NASA-e: "Ovaj cvijet pomaže u borbi protiv plijesni, a iz zraka 'upija' prašinu i zračenje" 

 

Komentara 1

KI
kingtom
09:30 23.02.2024.

naslov je kontradiktoran - da ulazi zrak izvana - ne bi bilo plijesni. Najveći problem je loša izolacija i to je jedina istina - ako imaš hladan most=loša izolacija, vlažan zrak će se kondenzirati na tom mjestu a stalno prisustvo vlage pogoduje plijesni. Stvari se vrlo jednostavno riješavaju - stavite izvana kvalitetnu izolaciju i kvalitetne prozore, i izbušite ventilacijske otvore u svakoj prostoriji. Prskanje sredstvima vam više neće trebati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije