Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Stručnjak otkrio koliko često trebate prati svoju posteljinu kada ste prehlađeni

shutterstock
28.11.2023.
u 08:00

'Virusi mogu dugo ostati u vašim plahtama i jastucima, a mogli biste i prenijeti gripu na svog partnera preko posteljine i otežati sebi oporavak'.

Stručnjak je podijelio koliko često trebate mijenjati posteljinu kada ste prehlađeni, koji su najhigijenskiji materijali za posteljinu, pa čak i stručnost o tome koliko dugo se klice mogu zadržati na vašoj posteljini. James Higgins, izvršni direktor tvrtke Ethical Bedding, rekao je za Mirror: 'Kada patite od prehlade ili gripe trebali biste pokušati mijenjati svoju posteljinu svaka 72 sata. Ne morate prati posteljinu, ali biste je trebali zamijeniti svježom posteljinom da se riješite bakterija koje bi se mogle zadržati u vašoj posteljini'.

'Virusi mogu dugo ostati u vašim plahtama i jastucima, a zapravo biste mogli prenijeti gripu na svog partnera preko posteljine i otežati sebi oporavak. Kako biste sebi pružili najbolje šanse za poboljšanje imuniteta obavezno mijenjaj posteljinu i jastučnice svaka tri dana', dodaje.

VEZANI ČLANCI: 

'Posteljinu treba često prati u vrućoj vodi, čak i ako se radi o visoko upijajućoj tkanini. Ako tkanina dopušta, dodajte malo izbjeljivača koji ne mijenja boju ili vodikovog peroksida kako biste učinkovito dezinficirali posteljinu (ipak budite oprezni jer bi to moglo oštetiti vašu posteljinu ovisno o tome od čega je napravljena). Također joj treba dati vremena da se pravilno osuši', kaže.

'Osim toga, potrebna je dezinfekcija izloženih područja. Predmeti u blizini poput budilica, lampi i noćnih ormarića trebaju se redovito dezinficirati, zajedno s izloženim koševima za rublje i perilicom rublja. Konačno, držite prozore i zavjese otvorene kad god je to moguće kako biste prozračili ustajali zrak, a istovremeno iskoristili prednosti dezinfekcijska svojstva sunčeve svjetlosti', nastavlja.

Ispostavilo se da klice prehlade žive na posteljini vjerojatno puno dulje nego što biste očekivali, ali točno koliko dugo prežive ovisi o nizu čimbenika uključujući vrstu površine na koju dospiju, vrstu patogena te vlazi i temperaturi. James je rekao: 'Virusi, bakterije i gljivice traju kraće vrijeme na poroznim površinama. Porozne površine uključuju bilo koju vrstu tkanine poput tepiha, odjeće i posteljine. Iako, točna količina vremena ovisi o specifičnoj tkanini'.

VEZANI ČLANCI: 

'Utvrđeno je da virusi gripe ostaju zarazni na neporoznim površinama samo do devet sati. Na poroznim površinama (kao što je posteljina), izdržali su čak i kraće, ostajući zarazni samo četiri sata', rekao je, 'Virusi vole topla, vlažna okruženja zbog čega često ulaze u ljudsko tijelo kroz grlo i nos. Dakle, zašto traju duže na neporoznim površinama koje su općenito tvrde i hladne?'.

'Porozne tkanine mogu apsorbirati vlagu i usisati je iz virusa, ostavljajući je suhom. Nedostatak vlage je ono što uzrokuje degradaciju strukture virusa. Zbog toga su upijajuće posteljine bolje za zdravlje od neupijajućih plahti. Prozračna posteljina koja odvodi vlagu od tijela stvara higijensku okolinu za spavanje. Svi virusi koji se unesu u posteljinu ubrzo će se razgraditi zbog dehidracije', kaže James.

GALERIJA: Spavate na pamučnim jastučnicama? Nakon ovoga vjerojatno više nećete

1/5

To znači da umjetne tkanine poput poliestera ili najlona nisu najbolje jer nisu jako upijajuće. Često mogu stvoriti znojnu okolinu tijekom noći koja je neugodna za ljude, ali je idealna za klice. Govoreći o boljim opcijama, James je rekao: 'Standardni pamuk s kratkim vlaknima je bolji, ali ne puno. Zbog kratkih vlakana tkanina je manje upijajuća od onih s dugim vlaknima i ne može odvesti mnogo vlage'.

'Organski pamuk dobro je poznat po svojoj prozračnosti i sposobnosti odvođenja vlage. Obično stvaraju ugodno, hladno i suho okruženje tijekom cijele noći. Osim toga, polusintetička tkanina Tencel omiljena je opcija za posteljinu dijelom i zbog svoje nevjerojatne prozračnosti i udobnosti. Sposobnost upijanja daje joj antibakterijska svojstva i stvara surovo okruženje za sve napadajuće klice', zaključuje.

Omekšajte posteljinu i vratite joj prvobitni izgled: Dodajte ova dva proizvoda u pranje!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije