Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Stručnjaci tvrde: Ovo je sedam najboljih namirnica za jačanje kostiju!

Shutterstock
08.09.2023.
u 11:30

Ono što jedemo i aktivnosti koje radimo tijekom godina, imaju utjecaj na zdravlje kostiju

Isplati se brinuti o svojim kostima. Ne samo da vam pomažu da se krećete i ostanete uspravni, one također pomažu u zaštiti vaših osjetljivih unutarnjih organa i opskrbljuju ključnim mineralima poput kalcija i fosfora kada ih tijelo treba za druge svrhe, prema Nacionalnom institutu za artritis, mišićno-koštane i kožne bolesti. Nažalost, do dobi od 40 godina ove važne strukture počinju gubiti na masi jer tijelo prestaje zamjenjivati ​​staru kost, prema Američkoj akademiji ortopedskih kirurga (AAOS). Ovaj postupni gubitak može utjecati na vašu sposobnost kretanja vlastitim snagama i povećava rizik od razvoja iscrpljujućeg stanja poput osteoporoze - osim ako se ne opskrbite hranjivim tvarima potrebnim da zaustavite gubitke, piše Everyday Health.

"Ono što jedemo i aktivnosti koje radimo tijekom godina, imaju utjecaj na zdravlje kostiju", kaže Angel Planells, RDN, glasnogovornik Akademije za prehranu i dijetetiku sa sjedištem u Seattleu. Kako biste izgradili i zaštitili zdrave kosti, u svoju prehranu uključite ove namirnice koje su odobrili dijetetičari.

VEZANI ČLANCI:

Mlijeko i mliječni proizvodi: Postoji razlog zašto se mliječni proizvodi poput mlijeka, jogurta i sira uvijek spominju u razgovorima o zdravlju kostiju: krcati su kalcijem, glavnim nutrijentom koji pridonosi snazi ​​i strukturi kostiju, prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH). I 1 šalica mlijeka bez masnoće i 1 šalica običnog nemasnog grčkog jogurta izvrsni su izvori kalcija, prema procjenama hranjivih tvari američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA).

Zeleno lisnato povrće: Kao da vam treba još jedan razlog da jedete zeleno povrće! Ono pruža nekoliko hranjivih tvari koje podupiru zdravlje kostiju, poput vitamina K i kalcija, prema Sveučilištu Oregon State, te hranjive tvari igraju ulogu u jačanju zdravlja kostiju. Povrće iz skupine Cruciferous uključuje rikulu, zelje repe, kelj, kupus i brokulu, prema Nacionalnom institutu za rak.

Tofu: Osim što je dobar izvor proteina, tofu može osigurati kalcij, a možete odabrati sojino mlijeko obogaćeno i kalcijem i vitaminom D. Sva tri ova hranjiva sastojka važna su za zdravlje kostiju.

Jaja: Prisutnost vitamina D u jajima pomaže kostima da ostanu jake. Vitamin D neophodan je za apsorpciju kalcija i održavanje optimalnog zdravlja kostiju. Jaja stoga imaju važnu ulogu u prevenciji osteoporoze. 

VEZANI ČLANCI:

Masna riba poput sardine ili lososa: Losos i druge vrste masne ribe nude mnoge hranjive tvari za jačanje kostiju. Sadrže vitamin D, koji pomaže u apsorpciji kalcija, i bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje također mogu pomoći kostima. 

Orašasti plodovi: Orašasti plodovi sadrže nešto kalcija, ali također nude dvije druge hranjive tvari neophodne za zdravlje kostiju: magnezij i fosfor. Magnezij vam pomaže apsorbirati i zadržati kalcij u kostima. U međuvremenu, fosfor je ključna komponenta kostiju - otprilike 85 posto fosfora u vašem tijelu može se naći u vašim kostima i zubima. 

Chia sjemenke: Chia sjemenke imaju nekoliko nutrijenata koji su vitalni za zdravlje kostiju, uključujući magnezij i fosfor. 28 grama sjemenki također sadrži 18% vaše preporučene dnevne doze kalcija, koji je vitalan za zdrave kosti, mišiće i funkcioniranje živaca.

Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije