Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uništava ih

Stručnjaci otkrivaju: Evo što perilica posuđa čini vašim noževima

shutterstock
23.08.2023.
u 10:30

'Uvijek sam ručno prao svoje noževe jer toplina, kemikalije i mehanički pokreti zajedno rade kako bi ih uništili u prilično kratkom roku'.

Vjerojatno smo svi nekad kroz život čuli da ne smijemo stavljati kuhinjske noževe u perilicu posuđa. Ali, je li to stvarno tako loše? Pa da, zapravo jest, tvrde stručnjaci iz renomiranog njemačkog proizvođača noža Wüsthof i Instituta za kulinarsko obrazovanje. Otkrili su koja su tri glavna razloga zbog kojih ne biste trebali stavljati noževe u perilicu posuđa, čak i ako ih često mijenjate, prenosi Simply Recipes.

1. Toplina i deterdžent oštećuju oštricu: 'Postoji nekoliko razloga zašto preporučujemo da ne stavljate noževe u perilicu posuđa', kaže Florian Rotondi, zamjenik voditelja upravljanja kvalitetom u Wüsthofu, 'Prije svega, toplina i agresivni deterdženti i soli oštećuju noževe. Oštrice postaju tupe i podložnije hrđanju. Najgore mjesto za noževe u perilici posuđa je košara za pribor za jelo. Ovdje će pribor za jelo i oštrice nastaviti udarati jedna o drugu, što oštećuje oštrice'.

VEZANI ČLANCI: 

Shawn Matijevich, glavni kuhar odjela za online kulinarsku umjetnost i prehranu na Institutu za kulinarsko obrazovanje, slaže s  Rotondijem o šteti koju deterdženti, toplina, vlaga i udaranje mogu prouzročiti vašim noževima i dodaje: 'Većinu vremena ta šteta na oštrica se ne vidi jer je oštrica noža mikroskopska'. Drugim riječima, čak i ako mislite da vaši noževi izgledaju dobro kad izađu iz perilice posuđa, vjerojatno su oštećeni.

2. Voda će oštetiti ručku: Rotondi dodaje da vlaga može prodrijeti čak i u najmanje pukotine na dršci vašeg noža, uzrokujući da drvene drške nabubre i postanu krte. Zadnje što želite je da vam se drška noža slomi, pogotovo ako se to dogodi dok ga koristite.

3. Opasno je: Čak i ako se ne brinete da ćete oštetiti svoje noževe, stavljanje oštrih noževa u perilicu posuđa predstavlja opasnost za djecu, pa čak i odrasle koji bi mogli dotaknuti ili zgrabiti nož i porezati se. A, ako imate kućne ljubimce koje jednostavno ne možete držati podalje od perilice posuđa, nož u njoj također predstavlja opasnost za njih.

VEZANI ČLANCI: 

'Uvijek sam ručno prao svoje noževe jer toplina, kemikalije i mehanički pokreti zajedno rade kako bi ih uništili u prilično kratkom roku', kaže Matijevich. Čim završite s korištenjem kuharskog noža, noža za guljenje ili bilo kojeg drugog kuhinjskog noža, operite ga toplom vodom i sapunicom, dobro ga isperite i odmah osušite kako biste spriječili mrlje i koroziju. Zatim ga odložite na sigurno mjesto.

Što se tiče najboljeg mjesta za pohranjivanje vaših noževa, Matijevich preporučuje blok za noževe ili magnetsku traku. 'Definitivno ih ne želite spremati u ladicu s hrpom drugog posuđa', kaže Matijevich, 'Svaki put kad otvorite ladicu, sve lupa i otupljuje oštricu'.

Muškarac otkrio trik za perilicu posuđa pa izazvao burnu raspravu: 'Ovo uopće nema smisla'

 

Komentara 1

KO
korisnik70
11:41 23.08.2023.

U koje se škole ide da bi postali stručnjaci?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije