Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet stručnjaka

Stručnjaci otkrili koliko kreme za sunčanje stvarno trebamo i kako ju je najbolje nanijeti

Sunce
Thinkstock
14.06.2023.
u 06:00

Za optimalno zdravlje kože, uvijek biste trebali koristiti SPF - čak i za oblačnih dana!

Mnogi ljudi loše su pripremljeni za sate provedene na izravnoj sunčevoj svjetlosti – što u najboljem slučaju dovodi do nejasnih linija preplanulosti, a u najgorem slučaju do opeklina od sunca, sunčanica i oštećenja kože. Zato, stručnjaci otkrivaju kako njegovati kožu na suncu kako biste izbjegli bolove i ljuštenje, prenosi Metro.

Za optimalno zdravlje kože, uvijek biste trebali koristiti SPF - čak i za oblačnih dana! Dr. Deborah Lee iz ljekarne Dr Fox Pharmacy otkrila je koliko bismo kreme za sunčanje trebali nanijeti na različita područja tijela. Od pomoći je da odgovor uključuje nezaboravno malo pravilo – pomislite na žličice. Idealna količina zaštite od sunca je oko dvije žličice za svako područje koje pokrivate. Raščlanjeno to je:

VEZANI ČLANCI: 

  • Lice i vrat - dvije žličice
  • Ruke – dvije žličice, po jedna žličica za svaku ruku
  • Noge – dvije žličice, po jedna žličica za svaku nogu
  • Prsa i trbuh – dvije žličice
  • Leđa i ramena - dvije žličice

U redu, sada znate da dvije žlice kreme za sunčanje pomažu kod sprječavanja opeklina, no koji su savjeti za pravilno nanošenje? Savjet Cult Beauty i dr. Deborah Lee uključuje protresanje bočice kreme za sunčanje prije nego što bilo što učinite. To će 'pomoći u razbijanju nakupina koje se s vremenom pojave' i osigurava da dobivate najbolju moguću zaštitu, a ne osušene komadiće.

Također, savjetuju korištenje pravila tri prsta pri nanošenju na lice, navodeći: 'nježno utrljajte formulu po cijelom licu, ušima i vratu, umjesto da je samo utrljate kako biste izbjegli iritaciju i osigurali glatku primjenu'. Prilikom nanošenja na tijelo razmažite male točkice jednake veličine po svim područjima izloženim suncu. Nježno umasirajte kremu za sunčanje dok je više ne vidite.

Ako izlazite van na sunce, dopustite da se formula upije u vašu kožu najmanje 15 minuta prije nego što izađete. Što se tiče zaštite od sunca, tražite proizvode sa SPF faktorom 30 (anti-UVB zaštita) i UVA zvjezdicama od 4-5 zvjezdica (za anti-UVA zaštitu). Ako imate svijetlu kožu ili lako izgorite, trebali biste koristiti kremu za sunčanje sa SPF 50 faktorom. Ako planirate puno plivati, i dalje ćete biti izloženi suncu pa vam je potrebna krema za sunčanje. Odaberite vodootpornu opciju kako biste zaštitili svoju kožu.

VEZANI ČLANCI: 

Zaštita vaše kože je važna, ali briga o cjelokupnom zdravlju jednako je važna tijekom vrućih dana. Stručnjaci prije svega preporučuju da se ohladite koliko god možete. Učinite to tako da sjedite u hladu, nosite široku i svijetlu odjeću (koja vam prekriva noge i ruke), nosite šešir širokog oboda, zavežete kosu, pijete puno hladnih pića, redovito se polijevate hladnom vodom i stavite hladan oblog na čelo.

Ako možete izbjegavajte izlazak vani tijekom najtoplijeg doba dana – obično između 13 i 15 sati. Uostalom, potrebno vam je samo 15 minuta sunčeve svjetlosti dnevno za stvaranje vitamina D, a za tamniju kožu to može biti i do 30 minuta. Nakon tog vremena nećete imati nikakve zdravstvene koristi od sunca. Sljedeći, i vrlo važan, savjet je održavanje hidratacije. Kada je sunce vani, svi bismo trebali piti najmanje 3 litre vode dnevno.

Znakovi dehidracije uključuju:

  • osjećaj žeđi
  • suha usta
  • upale očiju
  • ne redovito mokrenje
  • glavobolje i mučnina

Doručak je najvažniji obrok u danu, no ove je namirnice ujutro bolje izbjegavati:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije