Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Joga i zdravlje

Strah od ‘nezdravog’ može štetiti više od odreska ili čaše vina

'10.01.2010., Zagreb - Jelena Vucetic iz Medical Yoga Centra izvodi vjezbe joge. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
09.05.2011.
u 18:56

U suradnji s Medical Yoga Centrom upozoravamo vas 
na neke opasnosti forsiranog skidanja kilograma

Dr. Ralph Cinque iz lječilišta Hygeia (Yorktown, SAD) u časopisu “Health Reporter” tvrdi kako je suvremeni čovjek toliko navikao na prekomjernu težinu, da stanje pretilosti već prihvaća kao normalno. A kad odluči smršaviti, u pravilu to čini – pogrešno! Forsirani rad u teretani ili totalno izgladnjivanje kojekakvim dijetama, tvrdi dr. Cinque, dva su najčešća pogrešna puta. 

Ugrožavanje zdravlja 

Prvi vodi u pretilost, a drugi u bolest! Točno. Već i laička iskustva, naime, pokazuju da intenzivni trening, zbog trošenja energije, rezultira povećanom potrebom organizama za hranom, a nestručne dijete mogu ozbiljno ugroziti zdravlje. 

S druge strane, treba znati da je pretilost često posljedica psihičkih trauma, stresova, anksioznosti i sl., pa rekreacijske aktivnosti manjeg intenziteta (pješačenje, joga, planinarenje, vožnja biciklom itd.), ako pridonose općem stanju opuštenosti i mira, automatski smanjuju potrebu za ranom. 

Izraelske studije (Gooper, Aygen), pokazale su da psihička relaksacija smanjuje razinu kolesterola i pridonosi reguliranju tjelesne težine, dok praktični rezultati grupe psihologa bostonske klinike “Dr. Hanmann” pokazuju da je u 80 posto slučajeva debljina rezultat psihičkih faktora, a da se normalna vitka linija najbolje održava umjerenom tjelesnom aktivnošću, pravilnom prehranom i zdravim navikama. 

No i kod zdravih navika treba biti oprezan. Novija istraživanja pokazuju da ljudi normalne tjelesne težine duže žive od pretilih, ali da najranije umiru oni čija je vitkost rezultat neprekidnog odricanja i izgladnjivanja. 

Ne budite zagriženi asket 

U knjizi “Pomoć iz nesvjesnog” naći ćete zanimljiv citat na tu temu: „Ako hoćete ostati zdravi, ne smijete biti zagriženi asket, koji sve dijeli na zdravo i nezdravo. Stalni strah od “nezdravog” mnogo je štetniji od dobrog odreska ili čaše vina. 

Današnju vježbu, iako nalikuje klasičnim “sklekovima“, nemojte raditi kao što se obično rade sklekovi: forsirano i brzo, do iscrpljivanja – nego mirno, uz duboko disanje i koncentraciju na rad svih mišića te ravan položaj trupa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije