Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pandemija gripe stigla je u Hrvatsku

Što trebate činiti da se ne zarazite gripom?

gripa
Foto: Arhiva VL
1/3
11.11.2009.
u 15:14

Cijepljenje protiv ovogodišnje pandemijske gripe u Hrvatskoj se očekuje u prosincu, a u studenome se provodi cijepljenje protiv sezonske gripe.

Što je gripa, koji su njezini simptomi, kako spriječiti infekciju virusom gripe i kako se pripremiti za prijeteću pandemiju, pitanja su koja u posljednje vrijeme postavljaju brojni građani. Kako bi bili bolje informirani, Stožer za zdravstvo Grada Zagreba izdao je naputke što činiti u slučaju pandemijske gripe H1N1.

Što je gripa?
Gripa je virusna infekcija dišnih organa koja se lako širi, a najčešće se prenosi
kapljicama nakon kihanja i kašljanja. Virus gripe može se prenijeti ako se kontaminiranim rukama dodiruju sluznice usta, nosa i oka.

Kako spriječiti infekciju virusom gripe?
U vrijeme trajanja pandemije gripe izbjegavajte zatvorene prostore gdje boravi mnogo ljudi, odnosno izbjegavajte svaki nepotreban kontakt s većim brojem ljudi i osobama koje imaju simptome respiratorne bolesti.

Redovito prozračujte prostorije.

Pridržavajte se uputa zdravstvenih djelatnika.

Često perite ruke vodom i sapunom, ili koristite alkoholni dezinficijens za ruke (mora sadržavati barem 60 posto alkohola).

Kada kašljete ili kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom koji nakon toga, kao i nakon brisanja nosa, treba baciti u kantu za otpatke, a ne spremati u džep ili torbu.

Ako nemate papirnate maramice, prekrijte usta i nos rukavom, a ne rukom, posebice ako nemate mogućnost odmah oprati ruke.

Izbjegavajte doticanje očiju, nosa ili usta rukama koje niste prethodno oprali i tako spriječite ulazak virusa preko sluznica.

Obolite li od gripe, ostanite kod kuće, ne odlazite u školu ili na posao, ne vodite bolesno dijete u dječji vrtić i tako smanjite mogućnost prijenosa bolesti na druge.

Imate li simptome gripe, izbjegavajte bliski kontakt s drugim neimunim osobama, a ako to nije moguće, nosite masku preko usta i nosa.

.

Izbjegavajte zajedničko korištenje ručnika, odjeće, čaša i ostalog pribora za jelo ako prethodno nisu oprani.

Odvojite osobne stvari oboljele osobe kako ih ne bi koristili ostali članovi
obitelji.

Dodirujete li pribor za jelo, posteljinu ili odjeću bolesnika, koristite zaštitne rukavice za jednokratnu uporabu, ali uvijek nakon takvih postupaka operite ruke.

Ručke na vratima i ostale predmete u kući i na radnom mjestu koji se često dodiruju rukama povremeno prebrišite alkoholnim dezinfekcijskim sredstvom.

Postoji li cjepivo za pandemijsku gripu?
Od trenutka identifikacije virusa do pripreme cjepiva potrebno je nekoliko mjeseci, pa stoga cjepivo nije dostupno na početku pandemije. Cijepljenje protiv ovogodišnje pandemijske gripe u Hrvatskoj se očekuje u prosincu, a u studenome se provodi cijepljenje protiv sezonske gripe koje se preporučuje za sve kronične bolesnike (srčane, plućne, jetrene, bubrežne bolesnike i dijabetičare), za osobe starije od 65 godina i osobe koje njeguju teške kronične bolesnike.

Kako se pripremiti za prijeteću pandemiju gripe?
Ako ste kronični bolesnik, osigurajte dovoljnu količinu lijekova koje redovito koristite u količini dostatnoj barem za jedan mjesec. Na taj način izbjeći ćete odlazak u ambulantu i mogući kontakt s oboljelima od gripe.

Ako vam je potreban liječnički savjet, uvijek kada je to moguće nazovite telefonom umjesto da odete u ambulantu.

Nabavite lijekove za snižavanje temperature.

Bude li potrebno, antivirusne lijekove dobit ćete od svog liječnika pa nije potrebno da ih sami nabavljate, a nikako ih nemojte uzimati bez konzultacije s liječnikom.

Ne uzimajte antibiotike bez preporuke liječnika jer oni ne djeluju na virus gripe, a koriste se samo za liječenje bakterijskih komplikacija.

Imate li u obitelji malo dijete, u ljekarni možete nabaviti pripravke za pripremu otopine za rehidraciju.

Što učiniti obolite li od pandemijske gripe?

Javite se svom liječniku obiteljske medicine koji će vam dati savjet, ako je potrebno dogovoriti dolazak u ambulantu ili kućni posjet. Samo najteže slučajeve oboljenja i bolesnike kod kojih je došlo do komplikacija treba uputiti u bolnicu.

Pridržavajte se liječničkih savjeta.

Pijte dovoljno tekućine.

Jedite lako probavljivu hranu.

Izbjegavajte alkoholna pića.

Snizite povišenu tjelesnu temperaturu.

Ako je potrebno, uzmite lijek protiv bolova

Ne zanemarite svoju redovitu terapiju ako ste kronični bolesnik.

Poseban oprez potreban je kod oboljele djece, trudnica i teških kroničnih bolesnika.

Pratite upute objavljene u medijima ili na internetskim stranicama.

Pročitajte cijele upute kako spriječiti infekciju virusom gripe.

Ključne riječi

Komentara 34

XN
xnet0822
16:25 11.11.2009.

C vitamin s cinkom - 100 % zajamčen uspjeh ! Sreća da mene gripa uvijek zaobiđe, pa nemam tih problema - nikad u životu nisam imao gripu .... Oni koji su cijepjeni, sad su imuni, aoni koji nisu sad su žuti k\'o limuni ....

PI
Pita
16:14 11.11.2009.

davormr Jebo te Miroslav Tudjman u dupe...Mora da si placenik jer nitko normalan ne bih dao svoj glas za sina najveceg kriminalca od doba Pavelica!

XN
xnet0822
19:37 11.11.2009.

A što mi daste tolike minuse ? Ja vam savjetujem točno onako kako je to mene savjetovao moj otac, magistar farmacije koji je puno znao o tome ! A i ja kao bivši zdravstveni djelatnik to potvrđujem : C vitamin + cink !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije