Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hiperseksualizacija

Štikle i seksualizirane fotografije djevojčica štete njihovu razvoju

'SPECIJAL SUPERMILA 20.05.2013., Zagreb - Psiholog - psihoterapeut, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander ravnateljica Poliklinike za zastitu djece grada Zagreba. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
1/3
20.09.2013.
u 18:30

U nas nema natjecanja ljepote za djecu, no svakodnevno su meta hiperseksualizacije

Francuski Senat usvojio je nacrt zakona kojim se zabranjuje sudjelovanje djece mlađe od 16 godina na natjecanjima ljepote kako bi ih se zaštitilo od hiperseksualizacije, a prekršiteljima zakona prijeti i zatvor i globa od 30.000 eura. Povod za promjenu zakona, koji treba potvrditi Donji dom parlamenta, bile su izrazito seksualizirane fotografije triju 10-godišnjakinja u štiklama, objavljene u Vogueu. Francuzi drže da je vrijeme da se prestane djevojčice učiti da im je vrijednost u tome kako izgledaju i žele ih zakonom zaštititi od preranog postavljanja u zavodničke uloge.

Važan je samo izgled...

U nas nema natjecanja ljepote za djecu, no ne zavaravajmo se da su zaštićena od hiperseksualizacije. Psihologinja Gordana Buljan Flander na osnovi dugogodišnjeg rada s djecom izgovara zabrinjavajuću rečenicu “da djeca osjećaju da su vrijedna i prihvaćena u društvu ako se ponašaju seksualizirano i nasilno”.

– Djeca nemaju prirodan seksualni kapacitet do 10., 11. ili 12. godine i zato je važno da dobiju informacije o seksualnosti primjerene njihovoj dobi i zrelosti. Djeca mlađa od 16 godina ni na koji način ne bi trebala biti izložena seksualiziranom odijevanju, seksualiziranim pozama i šminki. To štetno utječe na njihov razvoj. Ako ih prerano izložimo seksualnim osjetima, lak su plijen za seksualne zlostavljače. Trebaju nam norme i zakon koji će pomoći roditeljima da djecu zaštite od rane seksualizacije – kaže dr. Buljan Flander. Da dijete hoda gradom u štiklama za nju je neprihvatljivo. Djevojčice, kaže, mogu biti manekenke u kontekstu igre i ako nisu orijentirane samo na izgled, no štetno je da im se govori da moraju pozirati u pozi odraslih. Psihologinja Maja Mamula ističe da je dio zemalja zapadne Europe krenuo u akciju protiv hiperseksualizacije djevojčica i žena.

– I nas uskoro čeka da kažemo “ne” seksualiziranju djevojčica. Ne upozoravaju više samo feministice da je štetno djevojčice odgajati tako da im je važan izgled, a ne znanje. Znam roditelje koji se muče s djevojčicama od 9-10 godina da se primjerno odjenu kad idu na rođendane. Suze padaju na sve strane jer djevojčice svežu majicu ispod grudi i hoće ići takve jer im tako izgledaju prijateljice. Ne možemo ostaviti same roditelje da se nose s time, dio ih misli da je to slatko, dio da je prolazna faza, dio da je neprimjereno. Neprimjerenim odijevanjem djece šalje se opasna poruka da trebaju biti što seksepilnije i izazovnije, što može dovesti do poremećaja prehrane, depresije ako nisu atraktivne i odlazaka na prerane medicinske zahvate – kaže Mamula.

Ograničenja

Sutkinji za mladež Lani Petö Kujundžić sviđa se francuski zakon: Naš Obiteljski zakon je prevelik i možda bi trebao postojati poseban zakon koji štiti prava djece, neke zemlje su ga uvele. Nisam protiv toga da se djeci ograniči bavljenje manekenstvom – ako ih se svodi na seksualne objekte – i sudjelovanje u reality showu u kojem su razgolićeni, a s njima se razgovara kao da su odrasli.

>>Štulhofer: Učenici petog razreda ionako već znaju za masturbaciju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije