Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Starije majke sklonije poslijeporođajnoj depresiji

majka umor dijete
Photos.com
21.03.2012.
u 14:00

Žene koje su dijete i obitelj odgađale dok ne ostvare sve što žele na području karijere više su izložene mogućnosti oboljenja od poslijeporođajne depresije

Žene koje su dijete i obitelj odgađale dok ne ostvare sve što žele na području karijere više su izložene mogućnosti oboljenja od poslijeporođajne depresije, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Oslo u Norveškoj.

Prema njihovoj studiji, naime, većina starijih majki obično pretjera s pripremama za novorođenče te često nakon poroda, kada stvari ne idu onako kako su očekivale, padnu u depresiju.

S obzirom na to da sve više žena odgađa majčinstvo upravo zbog karijere, odnosno stvaranja određene financijske sigurnosti, znanstvenici smatraju kako je provedeno istraživanje itekako bitno te da iz njega treba izvući pouku te educirati majke prije poroda.

– Pretpostavljamo kako iza ove pojave depresije kod starijih žena kada prvi put postanu majke dolazi zbog toga što su jednostavno naviknule imati pod kontrolom svoj život, završile su škole, stvorile karijeru, potpuno su samostalne. No dijete se ne može kontrolirati, upravo suprotno – zaključila je Silje Marie Haga, voditeljica spomenutog istraživanja.

Samo u Velikoj Britaniji je zabilježen značajan porast djece koje su majke rodile nakon četrdesete, navodi Daily Mail. Tako je 1989. rođeno tek nešto više od 9 tisuća beba starijih majki, dok ih je 2009 rođeno skoro 27 tisuća.

Komentara 3

AM
Axis Mundi
12:59 22.03.2012.

koje gluposti. naježim se na \"znanstvena istraživanja\". pa jesu li baš sve žene takve \"bijesne\" karijeristice?! što mislite, ima li još kojih razloga za \"odgađanje\"? kakvo pobogu \"odgađanje\"? neke žene naprosto ne žele \"na silu i pod svaku cijenu\" pokušatii zatrudnjeti s nekim. neke ne mogu baš onda kad bi i htjele. neke ni u snu ne žele uzeti spermu iz \"banke\" ili \"vući nekog za sjemenovod\", a poslije ga odbaciti ko maramicu samo da ostvare svoju ambiciju da budu majke. neke žele kompatibilnog partnera sa istim/sličnim ciljevima, al nikako da ga nađu......dakle, ima toliko razloga, a na nama nije da se petljamo u tuđe intimne stvari i razloge...

GE
geichi
15:11 22.03.2012.

@ ekalipso, ajd pročitaj još jednom tekst i to s razumjevanjem, umjesto da se bezveze pjeniš. I znaš kaj, dabogda živo/la u svijetu bez tih prezrenih \"znanstvenih istraživanja\", kako to lijepo naglašavaš - sigurno bi ti bilo fenomenalno baviti se kamenom-s-ramena po čitav dan.

AM
Axis Mundi
15:36 22.03.2012.

22.03.2012. u 15:11h geichi je napisao/la: --------------------------------------------------------- wow! ne znam sad kome ide pjena na usta. da ste se vi potrudili shvatiti moju poantu, a i da razumijete ironiju bez predrasuda, komentar koji ste napisali bi izostao. no, ja iluzijaa nemam. samo koristim mogućnost komentiranja. znam samo još ovo - svatko se češe tamo gdje ga svrbi. \"fulali ste ceo fudbal\". no, nije moj problem. hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije