Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Stakleno ili metalno posuđe: Koje je bolje za pečenje?

Pexels
06.12.2023.
u 08:00

Koliko je bitan materijal za pečenje i je li u redu zanemariti upute u receptu i samo zgrabiti bilo koji kalup za torte, kalup za muffine, lim ili neki drugi dio opreme za pečenje koji vam je pri ruci?

Jeste li se ikada zapitali je li bolje metalno ili stakleno posuđe za pečenje? Koliko je bitan materijal za pečenje i je li u redu zanemariti upute u receptu i samo zgrabiti bilo koji kalup za torte, kalup za muffine, lim ili neki drugi dio opreme za pečenje koji vam je pri ruci? Kako bih saznali, iz Simply Recipesa su se obratili Jürgenu Davidu, direktoru odjela za istraživanje i razvoj slastica na kampusu Instituta za kulinarsko obrazovanje u New Yorku.

Općeniti odgovor je da metal u većini slučajeva pobjeđuje staklo, ali postoji nekoliko iznimaka. Prednosti metala: 'Profesionalni kuhari ne peku u staklenim posudama', kaže David otvoreno. Glavna prednost pečenja na metalu je koliko brzo i dobro provodi toplinu, što pomaže da se pečeni proizvodi ravnomjerno ispeku i lijepo porumene.

VEZANI ČLANCI: 

David ističe da tamni metal provodi toplinu čak i bolje od svijetlog metala, pa ako tražite dodatnu brzinu, potražite tamne metalne. 'Zamislite da nosite bijelu majicu kratkih rukava naspram crne na suncu i kako je crna majica toplija', kaže David. Metal također može izdržati visoke topline bez opasnosti od loma za razliku od stakla.

Što se tiče vizualne privlačnosti, ako volite svoje kolače s iznimno ravnim rubovima, također ćete htjeti posegnuti za metalom umjesto stakla. Metal je također jeftiniji od stakla, što je vrlo velika prodajna prednost.

Loše strane metala: Jedan od rijetkih nedostataka koje David primjećuje u vezi s metalnim posudama za pečenje jest da se mogu iskriviti ako su posebno tanki. Također se može oštetiti abrazivnim sredstvima za čišćenje. Možete zaštititi svoje metalne posude tako da ih pustite da se potpuno ohlade prije nego ih stavite za pranje jer ih šok zbog brze promjene temperature može iskriviti. I držite se neabrazivnih sredstava za čišćenje.

VEZANI ČLANCI: 

Prednosti stakla: David daje prednost metalu za većinu primjena pečenja, međutim, kaže da dok staklo (zajedno s porculanom i keramikom) sporo provodi toplinu, vrlo dobro zadržava toplinu - za razliku od metala, koji se brzo zagrijava i brzo hladi. Ova sposobnost zadržavanja topline čini ga dobrim za određene recepte u kojima želite imati ravnomjernu toplinu dulje vrijeme.

Sposobnost stakla da zadrži toplinu također ga čini izvrsnim za održavanje topline deserta nakon što izađu iz pećnice. Staklo također može biti dobro za recepte na bazi voća budući da kiseline u nekom voću poput citrusa i bobičastog voća mogu reagirati s metalima poput aluminija i proizvesti neugodan metalni okus.

Neki kuhari također vole činjenicu da je staklo prozirno, što može dobro doći kada radite stvari poput kore za pitu kako biste mogli vidjeti izgleda je li ona gotova. Također prikazuje svaki desert s lijepim slojevima.

Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega:

 

Nedostaci stakla: Već smo govorili o tome da staklo sporo provodi toplinu, zbog čega ćete htjeti izbjegavati kuhanje svega što želite dobro zapeći u staklu, kao i svega što se kratko peče. Pečenje u staklu također može dovesti do neravnomjernog peče - kolačići se mogu pretjerano zapeći, osušiti se ili zagorjeti na rubovima prije nego što se unutrašnjost ispeče.

Najveća mana pečenja sa staklom je ta što se ono može razbiti kada je izloženo visokoj toplini ili temperaturnim fluktuacijama. Ako pečete u staklu, namjestite temperaturu koja je sigurna za toplinu i nikada je ne zagrijavajte na višu temperaturu od te. Također nikad ne stavljajte staklene posude u pećnicu izravno iz zamrzivača ili hladnjaka i uvijek ostavite staklene posude da se ohlade na sobnu temperaturu na rešetki za hlađenje (ne izravno na pultu) prije nego što ih stavite u vodu.

Kao pravilo kada zamjenjujete staklenu posudu u receptu koji zahtijeva metal, kuhar David predlaže snižavanje temperature do 4°C i produljenje vremena pečenja za pet do 15 minuta, a morat ćete i pažljivo pratiti što god pečete.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije