Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Jednostavni načini da na holistički način živite zdravo u svom domu

ljubav, veza
Foto: Thinkstock
23.10.2016.
u 18:45

Sjedilački način života i nezdrava prehrana u kombinaciji s pretežitim boravkom u zatvorenim prostorima nerijetko dovodi do većih zdravstvenih problema i osjećaja bespomoćnosti "zatvorenog kruga".

Boravak u zatvorenim prostorima i manjak fizičke aktivnosti, može uzrokovati pad imuniteta, intenzivirati osjećaj umora.

Nerijetko mnogi u takvim situacijama pokušavaju nadoknaditi taj manjak energije na kauču pred TV-om s nekom nezdravom i kaloričnom hranom.  Uobičajena slika mnogih zaposlenih osoba i u običajena "rješenja". Ipak, sjedilački način života i nezdrava prehrana u kombinaciji s pretežitim boravkom u zatvorenim prostorima nerijetko dovodi do većih zdravstvenih problema i osjećaja bespomoćnosti "zatvorenog kruga". 

Pitali smo Simonu Mezić, mag. psihologije i koordinatoricu programa u Makronovi, što svatko od nas može napraviti u svom domu i na radnom mjestu da ublaži negativne efekte takve svakodnevnice.

Evo što savjetuje...

Ovlaživači zraka, održavajući optimalnu vlažnost zraka, poboljšavaju kvalitetu zraka u zatvorenim prostorijama. Oskar little ovlaživač, kao i njegova starija braća OSKAR i OSKAR big za veću kvadraturu, štedljiv je i istovremeno jak. Posebno ga je korisno imati u zimskim mjesecima kada grijanje isušuje zrak i može, posebice osobama koje imaju problema s dišnim putevima i djeci, uzorkovati probleme s disnajem ili nadražiti grlo. Ovaj ovlaživač s dvije razine rada najbolje radi u prostorijama veličine do 30 m2. Njegov ekološki filter načinjen od biljnih i tekstilnih vlakana čini ga vrlo ekonomičnim i pogodnim za svaku obitelj u domovima manje kvadrature.

Pokret u zatvorenom – fizička aktivnost pokreće energiju u našem tijelu, poboljšava cirkulaciju, tonus mišića, oslobađa nas napetosti te nas dokazano čini bolje raspoloženima. Tri uvjeta koja trebaju biti zadovoljena kako bismo ostvarili navedene benefite su to da bi ona trebala biti redovita, usklađena s individualnim stanjem i potrebama organizma te da bi trebala pratiti dah. Kao prvo, pozitivne pomake možemo najbolje osjetiti kad se nečime bavimo redovito, barem nekoliko puta tjedno (a bilo bi idealno na dnevnoj bazi), ali i onda kad mijenjamo svoj protokol vježbanja ovisno o trenutnom raspoloženju, razini energije i slobodnom vremenu, što znači usklađivanje s individualnim stanjem i potrebama. To će možda nekad biti samo 5- minutno istezanje svakih sat vremena u uredskoj stolici, a ponekad sat vremena odvojenih samo za istezanje i jačanje tijela vježbama poput joge, Do In-a ili plesa. Koja god fizička aktivnost nam je bliska, važno je da se što više pokrećemo na balansiran način koji je povezan sa stabilnim dahom. Kad izvođenje vježbi prati duboko disanje, ono je učinkovitije, alkalizira organizam te nas ne dovodi u stanje dodatnog opterećenja i iscrpljivanja.

Prijedlozi: na posao donesite joga prostirku koju držite u uredu ako imate mjesta, te izdvojite 5 minuta svakih sat vremena kako biste odvježbali nekoliko joga asana (npr. slijed Pozdrava suncu), odvojili vrijeme za samo-masažu ukočenih dijelova tijela ili se prošetali brzim

tempom po prostoru u kojim se nalazite. Naravno, sve to uz duboko i kontinuirano disanje. 

Cjelovita i ekološka prehrana – sve što unosimo od sebe, bilo da je riječ o napitcima ili o obrocima, gradi naše tjelesne stanice, organe i organske sustave. U konačnici, tako se potpuno pretvaramo u ono što jedemo. Bitno je da odvojimo vrijeme za kvalitetnu pripremu obroka, kako bismo se hranili svježe i zdravo. Važno je konzumirati namirnice u njihovom cjelovitom obliku, jer tijelo koje je i samo cjeloviti sustav, takve namirnice najlakše prepoznaje i iskorištava za obavljanje svih svojih funkcija. To su namirnice koje nisu podvrgnute obradi i preradi, koje u sebi sadrže veliku količinu vitalne (životne) energije. Zato uvijek birajte integralnu umjesto rafiniranu žitaricu, svježe namirnice umjesto konzerviranih ili prerađenih te po mogućnosti iz ekološkog uzgoja u kojemu se za tretiranje ne upotrebljavaju pesticidi i različita kemijska sredstva. Uz navedeno, važno je hraniti se raznoliko i umjereno – konzumirati različite vrste namirnica, pripremati ih na različite načine i drugačije kombinirati, upravo kreativnost i razigranost u kuhinji omogućit će nam da iskoristimo maksimalni potencijal hrane. A kad se hranimo kvalitetno, i to većinski namirnicama biljnog porijekla, vrlo vjerojatno ćemo konzumirati manje količine hrane, a imati veći osjećaj sitosti, bolje pamćenje i koncentraciju, te općenito biti mirniji i zadovoljniji svojim načinom funkcioniranja.

Prijedlozi: Odvojite vrijeme za pripremu cjelovitih, svježih i raznolikih obroka od povrća, žitarica i mahunarki, a reducirajte rafinirane namirnice, namirnice životinjskog porijekla te „brzu“ i odstajalu hranu. Takav način prehrane usrećit će vaš organizam koji će se lakše oslobađati toksina, ali i doprinijeti tome da se osjećate odmornije i imate više energije, čak i kad boravite u zatvorenim prostorima.

Želite prijaviti greške?