Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječnici otkrivaju

Smijete li jaja jesti svaki dan? Sadrže kolesterol, ali i dobra su za zdravlje

jaja
Shutterstock
18.02.2020.
u 07:00

U standardnoj prehrani jaja su ta koja sadržavaju najveću količinu kolesterola; dok je umjerena količina dobra za izgradnju zdravih stanica, prekomjerna konzumacija povećava mogućnosti za obolijevanje od srčanih bolesti.

Svaki žutanjak u jaju sadrži oko 186 miligrama kolesterola, a istraživanje provedeno 2019. godine pokazalo je da su dijete s povećanom razinom kolesterola, koje sadržavaju i veću količinu jaja, usko povezane s razvijanjem kardiovaskularnih bolesti. Istraživački tim iz Amerike analizirao je podatke gotovo 30.000 osoba u razdoblju od 31 godine. Zaključili su da svakodnevna konzumacija 300 miligrama kolesterola povećava bolesti srca i krvotoka za 17% te je 18% veća mogućnost smrti. Ako imate visoki kolesterol, može se nataložiti previše masnoće u krvnim žilama, a to utječe na stvaranje ugrušaka koji prouzročuju srčane udare.

Pogledajte gdje se nalazi Hrvatska na ljestvici najzdravijih zemalja:

Jaja imaju dobru nutritivnu vrijednost, a bjelanjak i žutanjak zajedno sadrže savršen balans proteina, masnoća i kalorija zbog kojih su ljudi siti. Većina nutritivnih vrijednosti zapravo se nalazi u žutanjku, uključujući vitamine B, A, D, E i K. Iako se više proteina i manje masnoća nalazi u bjelanjku, žutanjak je dobar za snižavanje krvnog tlaka, probleme s probavom te poboljšava imunološki sustav, što zapravo znači da je bolje pojesti cijelo jaje nego samo bjelanjak.

Kada je riječ o zdravlju, važnije je kakvu vrstu masnoća jedete, nego koliko kolesterola konzumirate. Samo 20% kolesterola u tijelu dolazi od hrane, ostatak se sintetizira u jetri. Ako svaki dan jedete puno masnoće i kolesterola, to se u tijelu pretvara u još više kolesterola.

Na kraju je važno da pazite što jedete uz jaja jer, ako svaki dan jedete visokokaloričnu hranu uz jaja, imat ćete zdravstvenih problema u budućnosti. Ako jedete raznoliku hranu u umjerenim količinama, jaja vam pomoći u podizanju nutritivne vrijednosti. Iako je važno fokusirati se na količinu jaja koju konzumirate, važnije je obratiti pažnju na način pripreme: bolje je jesti kuhana jaja nego pečena u ulju i masnoćama, piše metro.co.uk.

Pogledajte kako održavati težinu nakon 50. godine:

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Syssko
Syssko
09:37 18.02.2020.

Jaja NE SADRŽE KOLESTEROL kao ni jedno jelo, organizam sam proizvodi klesterol koji je PRESUDAN za diobu stanica i stanične membrane, kolesterol je sotoniziran ez razloga, on nije uzročnik nikakvih krvožilnih bolsti a STATINI koji se uzimaju su višestruko pogubnii za zdravlje, na puno načina uništavaju organizam. Jedite jaja svaki dan, po mogućnosti srednje kuhana, tako održe najviše hranjivih tvari.

DO
domxerex
11:15 18.02.2020.

Nije toliki problem kolesterol nego trigliceridi. Ali farmaceutska industrija može sniziti kolesterol a ne trigiliceride. Pogodite što će prodavati naivnim ovcama za velike novce?

NO
nordic
09:24 18.02.2020.

jel mi Večernji može objasnit zašto ne mogu ovu kao i neke članke otvorit tojest čitat??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije