Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Smije li se podgrijavati povrće? Može biti opasno, ali evo kako ćete to učiniti na siguran način!

Shutterstock
30.12.2023.
u 07:24

Mogu se pojaviti potencijalno opasni toksini

Bez obzira na to kuhate li ga, pržite ili pečete u pećnici ili na roštilju, podgrijavanje termički obrađenog povrća u pravilu treba izbjegavati. Ako ga i odlučite malo ugrijati, nemojte pretjerati jer zagrijavanje povrća poput špinata, mrkve, repe ili celera može nitrate iz njih pretvoriti u potencijalno opasne toksine.

Postoji ipak, piše The Sun, nekoliko načina da to izbjegnete s pečenim povrćem i povrćem skuhanom na pari. 

VEZANI ČLANCI:

Zagrijavanje pečenog povrća: Najbolji način za njegovo zagrijavanje je korištenje pećnice ili ponovno zagrijavanje na tavi. Ako koristite pećnicu, povrće složite na pleh prekriven papirom za pečenje i raširite komade da zadrže začine i svoje sokove. Povrće zatim prelijte s malo maslinovog ulja da bude vlažno i grijte četiri do pet minuta na temperaturi od 230°C.

Zagrijavanje prženog povrća: Ako za podgrijavanje povrća koristite štednjak, postupak je sličan. Povrće stavite u tavu s neprianjajućim dnom i zagrijte na malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri kako ga ulje ne bi opeklo. Za bolji mu okus možete dodati i malo maslaca, a kad počne 'cvrčati', maknite ga s vatre i poslužite.

Povrće kuhano na pari: Povrće kuhano na pari je,  za razliku od pečenog, najbolje podgrijati u mikrovalnoj pećnici; samo pazite da temperatura ne bude veća od 75°C. Zamotajte skuhano povrće u foliju da zadrži hranjive tvari i sokove, a kako se brzo zagrije bolje je ne koristiti pećnicu. Foliju s povrćem stavite u mikrovalnu, na dvije do tri minute, pa izvadite iz folije i poslužite. Ako za zagrijavanje kuhanog povrća ipak želite koristiti štednjak također mu dodajte malo maslinovog ulja, te malo soli i papra i promiješajte ga dok se grije na srednje jakoj vatri. Uz to, važno ga je s vremena na vrijeme protresti da se ne zalijepi za tavu ili lonac.

Koliko se puta povrće može grijati? Podgrijavanje povrća je bolje potpuno izbjegavati, a ako ga već grijete nemojte to raditi više od jednog puta. Povrće koje je ostalo nakon obroka u hladnjaku možete držati do tri dana, nakon čega počinje pljesniviti. 

Jaja, vino, kava... Iznenađujuće, ali ovih 5 namirnica smijete čuvati u zamrzivaču!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije