Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSVOJILA GA KRISTINA

Slavni izraelski jazzist postaje hrvatski zet

amir gwirtzman (1)
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
12.08.2013.
u 17:00

Kako se iz pogleda na koncertu rodila ljubav, koliko su izraelske hrane pojeli Puljani te kome je slavni mentalist na Forumu čitao misli tijekom tjedna izraelske kulture...

Bio je to moj prvi koncert u Hrvatskoj, zemlji koja je do tog dana za mene bila nepoznanica – negdje kraj Italije, na moru... Rasporedio sam sve svoje instrumente na pozornicu, koncentrirao se na glazbu i izvedbu i nisam, čak i da sam htio, vidio publiku. Svjetla su uvijek prejaka i malo toga vidimo u mraku. No, te večeri u Zagrebu, više sam osjetio nego vidio pogled na sebi. Moje su se oči probile kroz mrak i ugledao sam je – Kristinu.

Fatalni pogled iz prvog reda

– Djevojku tamnih očiju i prekrasne duge tamne kose kako me koncentrirano sluša i gleda. Cijelo vrijeme koncerta pogled mi je bježao prema njoj... – ispričao nam je slavni izraelski jazzist Amir Gwirtzman u Puli, nježno grleći svoju djevojku Kristinu gotovo dvije godine nakon prvog susreta.

– Facebook, Skype, poruke, letjele su iz Zagreb do Tel Aviva i dalje, jer je Amir većinu godine na turnejama. On je jedan od vodećih izraelskih glazbenika, ambasador njihove glazbe jer muzicira na čak 20 instrumenata, a među njima je i tradicionalno hebrejsko glazbalo – rog. Ključ je njegove popularnosti u tome što vješto koketira s kubanskim ritmovima te romskom, židovskom, armenskom, irskom i indijanskom glazbom.

– Oduševljen sam kako me ljudi prihvaćaju, kako reagiraju na glazbu, melodije koje su im poznate, a javljaju se u nekoj drugoj izvedbi drukčijim instrumentima – kaže nam Amir. Glazba ruši granice, dira do srca i čak one najšutljivije potakne da progovore.

– Sa svojom Kristinom obišao je većinu Hrvatske, a ono što je vidio ostavilo ga je bez daha.

Koliko vode imate ...

– U mnogim me stvarima podsjeća na moju domovinu, posebno ljeti po ovakvim vrućinama. Vi Hrvati imate bogato naslijeđe koje se može vidjeti na svakom koraku. Oduševili su me Dubrovnik, Šibenik, Pula... Lijepo je vidjeti kako ste ponosni na svoju povijest – ispričao nam je dok se Kristina, po struci arheologinja, zadovoljno smješkala. Vitka tamnokosa i tamnooka Zagrepčanka pokazala je svom odabraniku najljepše iz svoje domovine.

– No, moram vam priznati – dodaje on – bez daha sam ostao kada sam vidio slapove Krke i Plitvička jezera... Toliko vode, takva raskoš šume i zelenila, svi ti slapovi... Za nas Izraelce takvo je što doživljaj iz bajke. Kakva ljepota, kakva zemlja! – oduševljen je budući hrvatski zet.

Napominje nam kako je voda u Izraelu, posebno u takvim oblicima, nepoznat pojam. Koliko god se Amira dojmila Hrvatska, toliko je Kristinu Izrael, posebno zbog njezine struke. Gdje god se u Izraelu okrenula, nalazila je priliku za istraživanje. I prije no što je upoznala Amira, zanimao ju je Izrael i učila je hebrejski.

– To je vrlo zahtjevno, pogotovo ako želite učiti i pismo i jezik – kaže samozatajna Kristina.

No, Amir tvrdi da joj ide vrlo dobro. I on se potrudio usvojiti ponešto od hrvatskog jezika pa kroz smijeh spremno kaže: Želim kavu, ali slatku, molim! Čini se da kod ovo dvoje mladih ljubav ide kroz želudac jer su, priznaju nam, oboje gurmani i rado se druže u kuhinji oko štednjaka. Tijekom ljeta su u kući Kristininih roditelja u Barbanu, a Amir priznaje da ga je osvojila pašticadom, sarmom, ćevapčićima, hobotnicom...

– Oboje smo gurmani, a eto, dijeli nas samo Mediteran pa smo spojili neke recepte i uživamo u kuhanju – priznaje Zagrepčanka te dodaje kako je i Amir osvojio i njezinu obitelj i prijatelje u Hrvatskoj.

>> \'Hrvatski zet\' šeik Faress traži oslobađanje dvojice svećenika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije