Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
probajte!

Slatkasti začin curry može vas zaštititi od infekcija

curry
AFP
05.06.2012.
u 12:59

Kurkuma ima antiupalna i antioksidativna svojstva. Glavni je sastojak curryja. Novo je istraživanje pokazalo da kontinuirano konzumiranje može štititi od infekcija.

Koristite li učestalo mješavinu začina curryja, možete spriječiti nastanak infekcija, pokazalo je jedno američko istraživanje. Glavni sastojak ove mješavine je kurkuma za koju je dokazano da ima pozitivno djelovanje na organizam, poboljšava rad mozga i srca, ali i snažan blokator stanica raka, pogotovo raka prostate kod muškaraca. Kako je u našim krajevima teško pronaći kurkumu, i curry se može koristiti kao njegova zamjena, a prednosti su to što mješavina ima i nešto blaži okus.

Kurkuma u omiljenoj azijskoj mješavini začina daje specifičnu narančasto-žutu boju, a smatra se da je za blagotvorno djelovanje kurkume zaslužan kurkumin, odnosno žuti pigment iz začina. Kurkumin poboljšava rad imunosnog sustava tako što štiti imunološke stanice od njihovih vlastitih otrova (prooksidansa) koji se koriste za uništavanje stanica raka. Ono što je zanimljivo, a potvrdila je studija objavljena u časopisu Cancer research je i to što kurkuma djeluje protiv virusa i bakterija upravo u malim dozama kojima začinjavamo jelo.

– Kurkuma izaziva znatan porast proteina koji jača imunološki sustav. Kontinuirana konzumacija s vremenom može biti zdrava i pomoći u zaštiti od infekcija u želucu i probavnom traktu – kazao je Adrian Gombart sa sveučilišta u Oregonu, prenosi Daily Mail.

 

Komentara 2

M3
Miške 3
15:05 05.06.2012.

Opet otkrivamo Ameriku. Cary je još u 7o,ima bio i na jelovniku i u trgovini u DDR-u, zajedno s drugom "kolonijalnom robom" ( izraz još iz 19. st.). Ali ne, tamo je bio samo "mrak", Stasy, pucanje. Brus. Bio je to za mene raj na zemlji: doba seksualne revolucije, tijela prekrasnih Germanki nisu seks smatrale za grijeh, već nešto kao sport. Plesnjaci sa živom glazbom, izleti u prirodu. panel diskusije s Wolfom Birmannom, uživanje u operetama, operi. Tamo je dolazio i Ivo Robić, Tereza, Šerfa, ali i Milan Horvat i Zagrebački filharmoničari. Da ne spominjem Lenjingradski balet, Kubansku operu. Na Unten den LInden, živa glazba mladih studentica bugarske Muzičke akademije. A opet svuda red, čistoća i uljudnost. Koja sotana je to srušila. Bilderberg hulje.

K1
k1milica
22:06 05.06.2012.

curry su izmislili u ddru. a ddr rusi .... kao kuhar(radio sam u italiji 8 god) znam sto je curry ali ovaj je clanak totalno los

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije