Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Skrivene čari središnje Istre

HTZ središnja Istra
Foto: Dejan Hren
1/20
PR
Autor
PR članak
22.10.2015.
u 10:00

Destinacija: Središnja Istra

Od zidina Motovuna do bezdana Pazinske jame prostire se središnja Istra. Živopisni gradići na vrhovima brežuljaka, slikovita sela i skrovite kapelice, divna priroda i gostoljubive konobe tek su dio njenog neodoljivog šarma.

Put u središte Istre

Slika Motovuna koji izranja iz magle postala je zaštitnim znakom unutrašnjosti Istre. S drevnih gradskih zidina pruža se prekrasan pogled na plodnu dolinu rijeke Mirne, blage brežuljke zasađene vinogradima i tajanstvenu Motovunsku šumu. Grad filmskog festivala i Velog Jože svakim korakom po njegovim uskim ulicama i trgovima otkriva nam svoju bogatu i zanimljivu povijest. U podnožju grada stanica je nekadašnje uskotračne željeznice, Parenzane. Kroz tunel za koji mnogi posjetitelji grada niti ne znaju da postoji, biciklom krećemo obnovljenom trasom Parenzane prema Rakotulama.

U tom mjestu koje se spominje još u 13. stoljeću, potražili smo crkvicu sv. Nikole, u čijim je freskama s prikazom darežljivog sveca na glagoljici urezan jedan od prvih hrvatskih grafita. Nastavljamo do obližnjeg gradića Karojbe, odakle nas put Istarskog razvoda vodi do mjesta gdje je u 14. stoljeću glagoljicom napisan istoimeni povijesni dokument na hrvatskom jeziku. Biciklom nastavljamo prema Pazinu, prije kojega se zaustavljamo u drevnom Beramu. Obilazimo crkvicu sv. Marije na Škriljinah, ukrašenu vrijednim freskama srednjovjekovnog majstora Vincenta iz Kastva. Svakako najpoznatija i najdojmljivija freska je „Ples mrtvaca“ koja u smrti izjednačava i kraljeve i seljake. Konačno, dolazimo u Pazin, smješten iznad impresivnog ponora potoka Pazinčice i Pazinske jame.

Grad je to bogate baštine o kojoj svjedoči jedinstven muzej smješten u Kaštelu, najsačuvanijoj utvrdi u Istri. Upravo je odavde, prema priči Julesa Verna, njegov junak Mathias Sandorf pobjegao svojim tamničarima. Savršen dan završavamo u istarskoj konobi uživajući u okusima domaćih specijaliteta, pršuta, fuža, tartufa i vrhunskih vina.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

  1. Šetnju zidinama i uličicama Motovuna te pogled na dolinu i Motovunsku šumu.
  2. Vožnju biciklom ili pješačenje/planinarenje brojnim označenim stazama koje povezuju slikovite gradiće i krajeve središnje Istre
  3. Posjet Pazinu, srcu Istre i njegovim znamenitostima, od utvrde Kaštela do Pazinske jame u koju ponire potok Pazinčica
  4. Obilazak skrovitih istarskih kapelica čuvenih po svojim srednjovjekovnim freskama
  5. Uživanje u specijalitetima istarske kuhinje i kušanje njenih vina u nekoj od brojnih konoba ili seoskih domaćinstava.

JESTE LI ZNALI?

  • Da se u čast Julesu Vernu i njegovom junaku Mathiasu Sandorfu svake godine u lipnju održavaju „Dani Julesa Verna“ s uprizorenjem bijega iz Kaštela u Pazinsku jamu i brojnim drugim događanjima?
  • Da je proslavljeni automobilistički as, svjetski prvak u Formuli 1, Mario Andretti rođen u Motovunu 28. veljače 1940. godine?
  • Da mali gradić Draguć, smješten na pola puta između Pazina i Buzeta, zbog mnoštva filmova koji su ovdje snimljeni i filmskih zvijezda koje su kročile njegovim ulicama, nazivaju istarskim Holivudom?

Piše: Daniel Lacko, HTZ

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?