Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Škola utječe na pušenje

deca-txt.jpg
import
23.06.2008.
u 10:12

Djeca koja u srednjoj školi imaju pozitivno okružje imaju manji vjerojatnost da će početi pušiti, pokazalo je novo istraživanje.

U istraživanju koje su proveli znanstvenici iz Glasgowa sudjelovalo je 5,092 učenika iz 24 škole u Škotskoj. Otkriće, koje je objavljeno u časopisu „BMC Public Health“, pokazuje da učitelji mogu utjecati na to da li će učenici početi pušiti tako da stvaraju pozitivno okružje u koje će se i učenici osjećati uključeni.

Voditeljica istraživanja, Marion Henderson, otkrila je da odnos učenika i učitelja, stav učenika spram škole i pažnja koju škola posvećuje na to da se učenici osjećaju uključenima utječe na pušačke navike mladih ljudi.

Komentirala je: „Naše istraživanje pokazuje da okružje djeluje tako da ili potiče pušenje, ili smanjuje broj pušača.“ „Naši rezultati ukazuju na to da istraživanje u školskom okružju i trud da se škola napravi pozitivnim iskustvom, čak i za učenike koji nisu toliko dobri u školi, može smanjiti broj pušača, pogotovo među dječacima,“ zaključila je na kraju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije