Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komentari čitatelja

Skidate li cipele kad dođete kod nekoga u goste i očekujete li isto i u svom domu?

Shutterstock
19.08.2022.
u 11:30

"Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin!", sažeo je netko u komentarima cijelu filozofiju oko izuvanja u gostima u jednu poznatu poslovicu.

Dok neki čim uđu u tuđu kuću izuvaju cipele; iz navike ili iz poštovanja prema domaćinu; ima i onih kojima, kako kažu u komentarima, to 'ne pada na pamet'; pa ni od svojih gostiju ne očekuju da skidaju cipele. Na forumu smo zato provjerili što korisnici kažu na tu temu, evo nekoliko raznolikih komentara: . 

Ljudi putem interneta pokazali kako izgleda rad od kuće s ljubimcima

1/12

"Naravno! Na što sve stanemo vani.. ispljuvke pune bakterija, pa izmet; što životinjski što ljudski,.. zato čisto iz higijenskih razloga skidam cipele, a i moji gosti također.. Ako nekome i smrde noge, bolje i to nego TBC. I ostale bljuvotine izvana..", napisala je jedna žena u komentarima. 

"Kad nam netko dođe u posjet, imamo već pripremljene navlake za cipele. Također, kad supruga i ja idemo drugima u posjet ponesemo te navlake i koristimo ih, iz poštovanja prema domaćinu. Danas kad je grad pun psećeg izmeta, neshvatljivo je da nekima nije normalno zaštiti svoj i tuđi dom", složio se jedan komentator.

"Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin", kratko je dodao drugi, a bilo je i onih koji su na ovu temu ispričali cijele anegdote:

"Sjećam se kad sam prije dvadesetak i više godina došao po prijatelja "starog zagrebačkog gospona" iz fine obitelji i s njim otišao malo u skitnju. Fini gospon je izvadio cipele iz ormarića za cipele i crne čarape iz cipela; pomirisao čarape i zadovoljan rezultatom ih navukao na noge pazeći na konfiguraciju čarapa prema nošenju prijašnjeg (prijašnjih) dana. Za istog posjeta Zagrebu čuo sam nešto 's visoka' rečeno o Hercegovcima i njihovim bijelim čarapama. Bijele su čarape možda manje nobl, ali su zato svježe i čiste", piše jedan muškarac, no ne misle svi tako.

- To su balkanski i turski običaji - kratko je zaključio drugi.

"Bosanski običaj, ne čudi da je sve češći u Hrvatskoj jer oni svoju tradiciju nikad ne mijenjaju. Imao sam rođakinju, staru zagrebačku damu koja je obuvala cipele kad je očekivala goste. Kajgot, nebum goste v šlapam dočekivala! I, da zaključim, prvi i zadnji put bi me vidjeli u gostima da inzistiraju na tome!", komentirala je jedna žena, dok nekima, čini se, izuvanje na pamet ne pada 'ni pod razno'.

"Još da šnjofam tuđe noge... samo vi ostanite u cipelama molim lijepo... nije mi teško svaki dan pod oprat...", piše netko u komentarima.

"Treba poštovati američke filmske scenarije: uđeš sa ulice u kuću i odeš ravno u spavaću sobu gdje na krevet legneš u cipelama. Pravi higijensko obrazovni filmovi. Još da malo pljunu na pod...", našalio se netko, a drugi u sličnom tonu dodao:

"Dobro je da se po stanu malo nanese pseći drekec, tuberkulozne ispljuvke, tragovi mokraće i slično...", piše netko, a bilo je i onih koji se jasno protive izuvanju u gostima pa to ni ne traže kad netko dođe k njima:

"Budalaština; niti tražim od svojih gostiju da skidaju cipele kad mi dođu u kuću, niti mi pada na pamet skidati svoje cipele kada dođem kod nekoga. To su neki strani običaji, u mome kraju nepoznati..."

Uzalud čistite WC školjku ako radite ove dvije česte pogreške

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Bud Humski
Bud Humski
10:53 20.08.2022.

Kod sebe doma zivis po svojim pravilima, a pristojni gosti ce se drzati ove u clanku vec spomenute mudrosti... "Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin"... Ovi koji glume finocu i gradjanstinu, koji su uvjereni u svoju 'superiornost', to su oni najzatucaniji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije