Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spas u zadnji tren

Siddhartha, princeza na zrnu graška, bila je hodajući kostur

Siddhartha
Foto: Privatni album
1/10
07.05.2014.
u 20:51

Pronađena na cesti usred ničega, gladna i žedna, bez dlake i puna rana, bojala se svakog pokreta

Siddhartha je uočena na cesti usred ničega, na putu od Borova prema Bijelom Brdu. Njezina slika objavljena na Facebooku pokrenula je volontere udruge Za šapu! Vukovar. Kujici je što prije trebalo pomoći, bilo je očigledno da neće još dugo izdržati.

Tko zna koliko dugo je lutala dok je sasvim slučajno nije ugledala gospođa koja je tim putem sasvim slučajno prolazila.Tražio se smještaj, tražilo se tko će pomoći u njezinu liječenju. I kad je sve organizirano, Siddhartha je nestala.

Šok zbog izgleda

Tražili su je danima, a kad su je pronašli suze radosnice zamijenile su šok koji je nastao zbog njezina stanja.
- Bila je gladna i žedna, gotovo bez dlaka, izgledala je kao hodajući kostur. Bilo je nevjerojatno da je uopće živa - kaže Vesna Marošinac, dr. vet. med., vlasnica ambulante Anubis klub u čiji je stacionar Siddhartha dovezena na liječenje. Kujica je odmah dobila vitamine i antibiotike, a kako bi je pregledali morali su je i sedirati.

Foto: Robert Demo

- Iz njezina ponašanja bilo je vidljivo da ju je netko i tukao, jer na svaki naš malo nagliji pokret vrištala je od straha. Očistili smo joj uši od šugaraca, a kožu namazali posebnim losionom. na mjestima gdje su joj kosti virile kroz kožu nastale su rane - kaže veterinarka. Koža joj je pucala na najmanji dodir, a odvojili su je i od ostalih pasa da je ne ozlijede. Dobila je poseban ležaj, s mekanim dekicama, da je vlastite kosti manje žuljaju. I sad je kao princeza na zrnu graška.
- Sve ne bismo mogli da nam ne pomažu volonteri engleske udruge Action Aid for Animals. Kad se oporavi, čeka je novi dom u Engleskoj, a gospođa Helena zaljubila se u nju nakon što ju je gledala preko skypea - ističe V. Marošinac te dodaje kako je gospođa Helena već udomila jednog psa iz Rumunjske i jednog psa iz Belog Manastira. Za Siddharthu još ne znaju koje je pasmine, malo ih podsjeća na irskog vučjeg hrta, ali i zanemarenog šarplaninca. Kad joj naraste dlaka, znat će više, no već sada znaju da će biti udomljena bez obzira što je.

Privremeni dom

Siddhartha se vidno oporavila nakon nekoliko dana. Dobila je na težini, a već i šeta. Dok ne bude spremna za put, vjerojatno će u privremeni dom u Vukovaru. Tako će osloboditi i mjesto za nekog novog psa kojem će trebati pomoć. Na žalost, u Slavoniji ih je u posljednje vrijeme sve više. U ambulantu je dan nakon Siddharthe stigla i njemačka ovčarka koja se kotila na ulici. Hitno je operirana i dobro se oporavlja. Uz njih dvije tu je i šest pasa o kojima skrbi udruga. Vrata Anubisa uvijek su im otvorena, jer mlada veterinarka, i sama članica udruge, pomaže koliko god može.

Ključne riječi

Komentara 1

DT
dturina
21:00 07.05.2014.

Ma bravo, nazvati najšugavijeg psa po Budi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije