Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet stručnjaka

Savjeti psihologa: Evo kada je pravo vrijeme za reći djeci da Djed Božićnjak ne postoji

shutterstock
25.12.2023.
u 13:20

Kad počnu otvorena pitanja i sumnja, najbolje je biti iskren, kaže dr. Coulson i napominje da bi djecu tad trebalo upozoriti da onima koji još vjeruju u Djedicu, to ne pokvare.

Bez obzira da li na Badnju večer pred djecom na stol brižno stavljate kekse i šalicu toplog mlijeka za Djedicu ili ipak ne idete tako daleko, psiholog savjetuje da maloj djeci koja vjeruju u Djeda Božićnjaka to ne oduzmete prerano. Tu im je iluziju, smatra dječji psiholog dr. Justin Coulson, bolje srušiti - što kasnije.  

'Baš kao i sve druge 'tajnovite' stvari, i Djed Božićnjak često se spominje i među odraslima', kaže dr. Coulson i dodaje da, 'ako mi propitkujemo njegovo postojanje, zašto djeca ne bi radila isto. Pustite ih da vjeruju sve dok ne budu dovoljno stari i znatiželjni da sami posumnjaju, tek će onda biti dovoljno 'veliki' za istinu'. 

VEZANI ČLANCI: 

Ponekad je, kaže psiholog, dobro djeci napomenuti da sami kritički razmisle o onome u što sumnjaju. Pitajte ih 'misle li da je moguće da netko cijeli svijet pređe u jednoj noći, sa saonicama punim poklona koje vuku sobovi?' Prije ili kasnije, dijete će i samo reći kako ne vjeruje da Djed Božićnjak postoji.

Ovo su pokloni koje nitko ne želi dobiti za Božić: Jeste li koji od njih našli pod svojim borom?

Komentara 5

Avatar marela
marela
16:42 25.12.2023.

Malo mašte nikome od nas ne bi bilo na odmet. To barem nista ne košta...

BA
bacenheider
15:45 25.12.2023.

Kad ce kod nas shvatit da ne postoji ni djed bozicnjak ni djed mraz.

CH
chemica
13:39 25.12.2023.

Sad su i od toga počeli raditi filozofski pravac...Ide li uskoro kakav znanstveni simpozijum na tu kompleksnu temu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije