Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
da ne oštetite kožu tjemena

Šamponi i regeneratori imaju rok trajanja; evo kako je označen i zašto ih ne treba koristiti nakon isteka

Pranje kose
Shutterstock
29.06.2023.
u 13:30

Ako šampon nema PAO oznaku, provjerite mu boju, teksturu i miris; kod većine će se proizvoda nakon isteka roka trajanja sve tri stavke promijeniti dovoljno da vam bude sumnjiv i da odlučite ne riskirati, kaže kemičar.

Svi kozmetički proizvodi imaju svoj rok trajanja pa iznimka nisu ni oni za pranje i njegu kose; zato se, ako ju imate, dobro riješiti navike čuvanja takvih proizvoda koje mnogi pospremaju u svoje kupaonske ormariće misleći da će ih jednog dana upotrijebiti. "Većina šampona traje 18 mjeseci od otvaranja, što je označeno slovima PAO (Period After Opening, odnosno vrijeme nakon otvaranja). PAO oznaka je u Europi uvedena 2005. godine, nakon što je Europska komisija odredila da svaki kozmetički proizvod koji može na policama trgovina stajati dulje od 30 mjeseci mora na naljepnici navesti i trajanje od trenutka otvaranja)", rekao je za portal Real Simple kozmetički kemičar i osnivač tvrtke TurnKey Beauty Inc-a, Vince Spinnato. "Ako boca nikada nije bila otvarana, proizvod je dobar tri godine od datuma kupnje", dodaje on, te napominje da će se čak i najboljim i najskupljim šamponima s vremenom kvaliteta znatno smanjiti.

I dok je većini naveden s prednje strane, neki će proizvodi PAO oznaku imati na poleđini, a uz nju će stajati 12M, 18M ili 24M, gdje M stoji za mjesece. To znači da proizvodu rok trajanja ističe toliko mjeseci nakon njegova otvaranja. "Ako proizvod nema PAO oznaku, nemojte riskirati s njegovom upotrebom, a ako ga baš želite kupiti potrudite se i za informacije o roku trajanja kontaktirajte proizvođača", savjetuje kemičar.

No premda bi se na te stvari trebalo paziti, mnogi se od nas vjerojatno ne sjećaju kada su otvorili neki regenerator ili šampon, a tada se za provjeru roka trajanja najbolje osloniti na dojam i osjetila. "Kada šamponu istekne rok, u većini slučajeva boja, tekstura i miris do te mjere promijeniti da ćete odmah shvatiti da više nije dobar", kaže Spinnato. Možete, dodaje, slobodno pretpostaviti da je šampon prestar ako mu je miris neobičan, ako mu je tekstura postala grudasta, ako je promijenio boju ili se pak dobro ne pjeni.

"A ako ga i takvog ipak želite upotrijebiti, nemojte!" upozorava Spinnato, jer šampon kojem je istekao rok trajanja nije učinkovit i kosa će nakon pranja biti prljava i bez sjaja. Osim toga, napominje kemičar, budući da su konzervansi u njemu vjerojatno izgubili svoju snagu, proizvod više nije ni stabilan, a kemijska promjena može uzrokovati svrbež ili iritaciju vlasišta. "A ako sve to zanemarite, ostaje činjenica da se u starom proizvodu mogu razviti plijesan i bakterije, pa možete završiti sa bakterijskom ili gljivičnom bolesti vlasišta koja se često jako dugo liječi.

"Mnogo se puta nakon isteka roka kozmetičkog proizvoda kemijske komponente u njemu odvoje, zbog čega tekućina postane grudaste teksture. Takav proizvod može biti štetan jer, iako šampon ne ostaje na kosi, njegovi sastojci svejedno prodiru u slojeve kože tjemena", kaže Spinnato i savjetuje: "Kada mu istekne rok trajanja, proizvod bez razmišljanja bacite čak i ako vam je žao; jer je to puno bolje od toga da si izazovete razne probleme i stanja kose i/ili kože!".

Frizerka je otkrila koliko šampona zapravo treba koristiti da bi pravilno oprali kosu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije