Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blistavi osmijeh

Samo zdravi zubi podnose ukrašavanje

madonna, zubi
Press Association/PIXSELL
28.09.2013.
u 12:00

Madonna je svoj novi image predstavila u Rimu, a s njim se pohvalila i na Twitteru. I prije nje učinile su to mnoge hollywoodske zvijezde. Moda ukrašavanja zuba živi i u Hrvatskoj, a najviše privlači mlade.

Navikli smo na cirkone pa čak i na sitne dijamante na caklinama zuba. Radikalni pobornici mode uživaju u svojim zlatnim navlakama, ali zvijezde poput Madonne, Rihanne, Justina Biebera ili Katty Perry pokazale su nam nešto sasvim drugo. Svoje su zube ukrasile – zlatnim žicama u ustima. Kreće li nova hollywoodska ludost i hoće li barem među bogatima u većoj ili manjoj mjeri to postati modni hit, teško je procijeniti, ali prije nego što se bilo tko upusti u ukrašavanje zubi, treba znati nekoliko važnih stvari.

Je li ukrašavanje štetno?

– Zubi imaju vrlo specifičnu strukturu pa bez obzira na to što caklina izgledala čvrsto, ona se počinje mijenjati već oko 15. godine života – ističe prof. dr. sc. Mladen Šlaj, dr. dentalne medicine, dodajući kako se te sitne promjene, poput kratera, pukotina i oštećenja cakline mogu vidjeti i pod običnim mikroskopom. Oštećenja u kasnijim godinama sve su veća, ponajprije zbog funkcije koju imaju zubi. Zbog toga bilo kakvu intervenciju, pa i ukrašavanje zubi, moraju raditi isključivo stručnjaci, ljudi koji znaju strukturu zuba i rizike od pojedine procedure. Stoga, poželite li ukras, prvo se posavjetujte sa svojim doktorom dentalne medicine, a postavljanje ukrasa nikako nemojte, bez obzira na obećanja i cijenu, prepustiti kozmetičarima.

Važna je higijena

Ukrašavanje zuba najčešće traže tinejdžeri, pa prof. dr. sc. Šlaj upozorava:

– U toj se dobi često događaju upale zubnog mesa koje su zapravo iste kao i kod trudnica. To su hormonske promjene pa dok god one postoje, ili ako krvare desni, tijekom pranja zuba ne smiju se stavljati nikakvi ukrasi. Nadalje – ističe prof. dr. sc. Šlaj – ukrasi se ne mogu stavljati ako se na zubima nalazi plak ili naslage hrane jer je to izvrsno hranilište za bakterije. U prvoj fazi na zubu nastaju “bijele mrlje”, a to je znak demineralizacije strukture cakline i početak karijesa. A postoji li karijes – nema ukrasa!

Stavljanje ukrasa na zube ne preporučuje se osobama koje imaju povišenu kiselost u ustima, osobama koje imaju refluks, žgaravicu, bulimičarima i anoreksičarima.

– Sve su to stanja u kojima se ne može održavati idealna higijena – naglašava prof. dr. sc. Šlaj, dodajući kako ukrasi nisu dobrodošli ni kod osoba koje često i puno konzumiraju slatka, gazirana ili alkoholna pića ili jedu velike količine slatkog jer sve to povećava rizik i probleme sa zubima.

– Higijena u osoba koje imaju ukras na zubu mora biti barem jednaka onoj koju moraju držati osobe koje imaju ortodontski aparat. Općenito gledano, mi u Hrvatskoj nemamo baš dobre higijenske navike, a upravo su one uzrok karijesa i različitih parodontalnih problema. Nekvalitetna higijena znači i ružan miris iz usta. A tko bi želio ukrase i neugodan miris? – pita prof. dr. sc Mladen Šlaj.

Češće k zubaru

Svi oni koji žele ukras, a postoje svi zdravstveni preduvjeti za njegovo postavljanje, moraju biti spremni češće posjećivati zubara kako bi se redovito pregledavalo stanje cakline. Inače, ukras može trajati dugo, a kad se skine, caklina ne smije biti oštećena.  

>> Osječanka za zubne navlake preko HZZO-a mora čekati 3 godine?!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije