Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Samo 2 posto muškaraca ostaje uz dijete, strahuju od reakcije šefova

otac,očinstvo
Foto: Thinkstock
1/2
23.01.2014.
u 08:00

Povezanost s djetetom, financijska korist i odmor od posla većini su glavne prednosti rodiljskog

Zamalo svaki drugi Hrvat smatra da bi poslodavac odbio zahtjev svog zaposlenika muškog spola da ode na rodiljski. Da iznenađenje bude veće, negativne se reakcije šefova najviše pribojavaju visokoobrazovani muškarci; čak 59 posto uvjereno je da bi dobili odbijenicu.

A da se na muškarce koji se odluče na roditeljski dopust gleda kao na bijele vrane govori i sljedeći podatak: tu mogućnost koristi samo dva posto muškaraca, a praktički svi znamo za njih. Naime, čak 61 posto ispitanika, prema anketi portala MojPosao, zna za nekog muškarca koji se odlučio ostati uz dijete od njegova šestog mjeseca.

Inače, čak 96 posto žena, za razliku od 82 posto muškaraca, bez razmišljanja podržalo bi kolegu s posla koji bi odlučio otići na roditeljski dopust. Većina anketiranih (85 posto) kao najveću prednost oca na roditeljskom dopustu vide dodatnu povezanost s djetetom, potom financijsku korist u slučaju da partnerica zarađuje više, a na trećem je mjestu – odmor od posla.

Negativne su posljedice za većinu ispitanika financijski gubitak i degradacija pri povratku na posao, odnosno zastoj u karijeri zbog šestomjesečnog izostanka s posla, a 34 posto ispitanih zazire i zbog mogućih negativnih reakcija okoline. Razgovor na tu temu unutar četiri kućna zida u 54 posto obitelji zapodjenule su žene, a u 48 posto slučajeva muškarac.

>>Očevi koji uzmu porodiljni dopust živjet će duže

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije