Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOGA ZA LINIJU

Salo s trbuha uklanja se isključivo matematikom!

JOGA NAVASANA
Boris Ščitar / Večernji list
27.09.2009.
u 15:36

Ako pripadate onima koji još uvijek njeguju tu zabludu, morat ćete prihvatiti medicinsku činjenicu da se salo s trbuha uklanja isključivo - matematikom: broj unesenih kalorija mora biti manji od broja potrošenih.

Japanski sociolog Tetsuya Saito održao je svojedobno za polaznike Ishikawa škole u Tokiju duhovito predavanje na temu "Sto najvećih zabluda civilizacije". Počeo je, sjećam se, zabludama da pas voli kost, da je muški mozak veći od ženskog pa je stoga i muškarac pametniji od žene, a završio informatičkom zabludom da funkcija "help" u suvremenim kompjutorskim programima može biti od bilo kakve pomoći.

Da je prof. Saito kojim slučajem bio kineziolog, vjerojatno bi spomenuo i najpoznatiju zabludu o mršavljenju koja kaže da se salo s trbuha skida trbušnjacima?!

Ako pripadate onima koji još uvijek njeguju tu zabludu, morat ćete prihvatiti medicinsku činjenicu da se salo s trbuha uklanja isključivo - matematikom: broj unesenih kalorija mora biti manji od broja potrošenih, i ako to nije tako nikakvi "trbušnjaci" ne pomažu. Treba ipak reći da sve vježbe koje jačaju i aktiviraju trbušnu muskulaturu (pa i ova naša današnja!) imaju izvanredno djelovanje na pravilnu liniju trbuha i pomažu mršavljenju, iako izravno ne skidaju salo. Naime, jasno je, prije svega, da je skladno razvijena i aktivna trbušna muskulatura izvanredna prevencija lošeg držanja, onog karakterističnog "otromboljenog" trbuha, te svih kifoznih i lordoznih deformacija kralježnice toliko čestih u današnje vrijeme.

Nadalje, vježbe poput današnje jačaju ne samo trbušnu muskulaturu, nego i mišiće donjeg dijela kralježnice, čime se optimalizira djelovanje živaca autonomnog živčanog sustava koji inerviraju sve probavne organe. Izravna posljedica je savršen probavni sustav, koji je i te kako odgovoran za razgradnju masnoća, pravilnu probavu i vitku liniju. Pedantni fiziološki cjepidlake podsjetili bi da vježba djeluje na bolju probavu stimulirajući cirkulaciju unutar probavnog sustava zbog razlike tlakova između torakalne i abdominalne šupljine, koje se kod ove vježbe stvara naizmjeničnim kontrakcijama i opuštanjem.

I još za kraj; ako ste razočarani činjenicom da današnjom vježbom nećete ukloniti salo s trbuha, evo dodatka za utjehu - drevni jogiji uvjeravaju nas da se ovom vježbom (što zbog djelovanja fiziologije, što zbog nekih tamo nižih čakri) pospješuju sve spolne funkcije.

ČAMAC - vježba za vitku liniju i zdravu kralješnicu

Početni položaj:

Ležeći na leđima s rukama opuštenima uz tijelo. Načinite nekoliko mirnih udisaja i izdisaja.

Izvođenje vježbe:

Udahnite, zadržite dah i istovremeno lagano podignite glavu i gornji dio tijela, te noge. Ruke pri tom klize po natkoljenicama prema koljenima. Pokušajte doći u položaj kao na slici. Ostanite tako zadržavajući dah nekoliko sekundi, a zatim se uz izdisaj spustite u početni položaj.

S novim pokretom možete početi odmah uz slijedeći udisaj, ali ako ste se umorili ili vam se disanje ubrzalo, pričekajte malo prije slijedećeg ponavljanja.

Detalji:

1. Pazite da istovremeno podižete tijelo i noge.

2. Svaki puta kad se spustite, potpuno opustite sve mišiće

3. Ne forsirajte se! Vježbu ponovite samo onoliko puta koliko možete bez umora.


Zdravstveni učinci:

Eliminiranje bolova u slabinskom dijelu kralješnice, jačanje mišića leđa, nogu i trbuha, poboljšanje probave i cirkulacije u području abdomena, te venske cirkulacije u nogama.


Upozorenje:


Oprezno raditi vježbu ako imate oštećenje u predjelu slabinske kralješnice ili problema sa srcem i visokim tlakom.

Ključne riječi

Komentara 4

II
ii111
21:00 28.09.2009.

Sada sam provjerio, mr.iur. uistinu znaci magistar prava. A sramote, jadni li smo, što sve necemo dozivjeti

II
ii111
20:48 28.09.2009.

Da magistar prava piše o vježbanju, HA HA HA HA, a žutila od novine, HAHA, pored svih školovanih ljudi, a crnila od novine, što sve nećemo doživjeti HAHAHAHAHA

MA
matic2
20:10 29.09.2009.

gledam komentare i moram priznati da je uistinu čudno koliki je nizak stupanj profesionalizma u jednom tisku kao što je vecernjak kada dozvoljavaju da razni nestručni kadrovi objavljuju tekstove o temama za koje nisu školovani. imam sina koji je diplomirao kineziologiju i već 2 godine ne može pronaći posao u struci, a razlog su upravo mediji koji raznim nestručnim kadrovima (ovaj put odvjetnik, a posljednji put ekonomist) dozvoljavaju ovakvu površnost i plasiraju javnosti nešto nenormalno pod normalno. mislim da vecernji zaslužuje bolje, a šira javnost kvalitetnije štivo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije