Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slasno i korisno

Šaka pistacija na dan pomaže kod dijabetesa?

dijabetes
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
18.11.2013.
u 12:00

Znanstvenici su u istraživanje uključili petsto osoba, a nakon šest mjeseci dobili su zanimljive rezultate.

Rezultati istraživanja koje je proveo indijski N-DOC (National Diabetes, Obesity and Cholesterol Foundation) otkrili su da šaka pistacija na dan pomaže u smanjenju simptoma dijabetesa i pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja u osoba s metaboličkim sindromom. Iako su na prvom mjestu pistaciji, blagotvorno djelovanje na organizam imaju i bademi i orasi.

U istraživanju je sudjelovalo 500 osoba u dobi između 25 i 65 godina. Pola sudionika je podvrgnuto restriktivnoj dijeti, svakodnevno su vježbali 45 minuta i dobivali su šaku pistacija na dan. Druga skupina ljudi radila je sve isto kao i prva, jedino nisu dobivali pistacije. Ovakvom 'režimu' ispitanici su bili podvrgnuti šest mjeseci, a rezultati su pokazali marginalni gubitak kilograma, smanjenje masnog tkiva crijeva i bolje djelovanje inzulina. Stoga su znanstvenici dali preporuku da 20 posto dnevnog unosa kalorija, bude iz pistacija za koje je poznato da smanjuju osjećaj gladi, imaju "dobre" masnoće te potiču metabolizam.

>>U idućih 20 godina više od 380 milijuna oboljelih od dijabetesa?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije