Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzrujavate se?

Recept za sreću: Živite život bez žaljenja

depresija1_nnn_ned_200610
arhiva
23.04.2012.
u 12:18

Prilagoditi se problemima važno je za emocionalnu stabilnost osobe. U suprotnome, imate veliku šansu oboljeti od depresije

Što je bilo, bilo je i zapravo je najbolje ne okretati se prema prošlosti. A još manje žaliti za njom. Prošlost ne možete promijeniti, a prevrtanje nekih događaja po mislima može vam uzeti mnogo mentalne energije, gotovo da ne možete misliti ni o čemu drugome. Propustili ste neku priliku u životu, zgodnog susjeda niste pozvali na piće ili ste odlučili upisati faks za koji nemate baš volje – istraživači kažu da zbog toga ne treba žaliti.

Život bez žaljenja mogao bi biti koncept za sretnu starost bez depresije.

– Prilagodba problemima važna je za emocionalnu dobrobit. Za postizanje sreće i zadovoljstva ne smije se gledati u prošlost s ljutnjom nego se treba fokusirati na pozitivne stvari – rekla je dr. Stefanie Brassen, neurologinja iz sveučilišne bolnice Hamburg-Eppendorf.

Vezu između emocionalnog zdravlja i žaljenja za prokockanim prilikama znanstvenici su istražili na tri grupe volontera – mladima u dobi od 25 godina te deprimiranim i zdravim starijim osobama u dobi od 65 godina. Igrajući videoigru s puno mogućnosti promašaja, rezultati su pokazali da mladi i deprimirane starije osobe zbog propuštenih prilika u igri više riskiraju, a potom sebe krive za neuspjeh. Grupa sretnih starijih osoba, pak, nije mijenjala svoje ponašanje, a igra ih gotovo uopće nije uzrujala.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije