Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slasni zalogaji

Recept za prave gladuše: Burgeri od crnog graha pravo su rješenje za one koji se teškom mukom odriču mesa

Alexander Starbuck
02.03.2022.
u 07:06

Noć prije pripreme ovog recepta, namočite grah i ujutro ga skuhajte. Prije nego ćete raditi smjesu za burgere, dobro ga ocijedite i posušite. Možete pripremiti i veću količinu pa višak polpeta zamrznuti za drugi put.

Naša poznata gastroblogerica Zrinka Zekulić prije par godina je za magazin Slano & slatko osmislila korizmeni meni koji nas je toliko oduševio da svake godine posegnemo za njezinim receptima. Zrinka na svom blogu Gladuša uvijek forsira zdravu prehranu pa su njezina jela uglavnom jednostavna za pripremu i vrlo ukusna, baš kao ovi burgeri koje vam danas predlažemo.

Foto: Alexander Starbuck

Burgeri od crnog graha

Sastojci:

300 g sirovog crnog graha (oko 600 g kuhanog)

2 nasjeckana mlada luka

krušne mrvice po potrebi (ja sam koristila od pira)

žličica češnjaka u prahu

10-ak komada sitno sjeckanih slanih inćuna (zato pazite na dodanu sol)

2 jaja

začini po želji (kumin, korijander, čili prah, crvena paprika)

prstohvat soli

Karamelizirani luk:

2 veća crvena luka

maslinovo ulje

pola žličice kokosovog šećera

1 žličica octa aceto balsamico

Foto: Alexander Starbuck

⁣⁣Postupak:

Noć prije pripreme ovog recepta, namočite grah i ujutro ga skuhajte. Prije pripreme burgera, dobro ga ocijedite i posušite. Dodajte sve sastojke, vilicom zgnječite grah i sve dobro izmiješajte. Rukama oblikujte male polpetice i slažite ih na papir za pečenje. Stavite u frižider na pola sata da se stisnu. Višak polpeta možete i zalediti. Pecite na tavi s malo ulja ili u pećnici na 180 stupnjeva s uključenom ventilacijom desetak minuta dok se ne zarumene. Stavite po fetu mozzarele na svaki burger i vratite u pećnicu još 5 min, dok se sir ne rastopi. Karamelizirajte luk tako da narežete 2 veća crvena luka i dinstate ih na srednjoj vatri, 20-30 minuta, dok potpuno ne povenu. U početku možete rjeđe mješati, ali pred kraj svakako pazite da vam ne zagori. Kada je luk karameliziran, dodajte žličicu smeđeg šećera i miješajte još 5 minuta. Na kraju dodajte žličicu octa aceto balsamico koji će odlijepiti ono najslađe s dna posude. Nakon još otprilike 5 minuta, vaš luk je gotov. Kao prilog vrlo tanko narežite bijeli i crveni kupus, naribajte mrkvu i sve spojite u “coleslaw salatu“.⁣⁣ Umjesto umaka koji se ovdje tradicionalno koristi, napravite zdraviji tako što ćete pomiješati čašu jogurta, žlicu senfa, malo meda, par kapi limuna, sol i češnjak u granulama.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije