Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nazdravite godini pred nama

RECEPT DANA Nastavite slavlje uz koktele barmena Tomislava Biluša koje možete napraviti i sami

Nikola Zoko
01.01.2024.
u 08:09

Tikva, začini, ljute papričice... sve se to nalazi u kreativnim zimskim koktelima popularnog šibenskog barmena Tomislava Biluša koji za najhladniji dio godine daje tri recepta za napitke koje možete napraviti i sami.

Kad je o koktelima riječ, mnogi će reći kako je to ljetno osvježavajuće piće ne znajući kako se i tijekom zime u staklenoj čaši može skrivati odlična fuzija okusa. Začini, čajevi, tikva, kesteni, ljute papričice, divlje kupine u određenim kombinacijama koktela zagrijavaju tijelo i omogućuju uživanje u posebnom spoju okusa. Ovo je priča upravo o tome - zimskim koktelima koje kreativno osmišljava (mahom s njima i pobjeđuje na natjecanjima) šibenski barmen Tomislav Biluš.

'Bar u kojem se nalazimo nastao je kao logičan slijed rada u ugostiteljstvu od preko 15 godina. Dugo sam radio u koktel barovima, bio barmen i voditelj i po malo se javila ideja stvaranja vlastitog bara u kojem ću moći biti maksimalno kreativan. I evo - već 7 godina postoji Vintage bar!', kaže Tomislav Biluš, vlasnik jednog od kultnih šibenskih barova poznatih kao lokacija za urbanu 'ekipu' iz cijelog svijeta. Radi cijele godine, a mnogi ga vole i posjećuju zbog jedinstvenog spoja tradicije i modernog.  

Foto: Nikola Zoko


Da je ovo posebno mjesto uvjerit ćete se kad uđete u prostor bara. Vizualno podsjeća na filmski set, a kad naručite i kušate jedan od autorskih koktela lako se u mislima možete teleportirati u bilo koju europsku metropolu. Na ovom je mjestu sve dovedeno do savršenstva - velika pažnja se posvećuje čašama, pa se tako kokteli poslužuju u susku (tradicionalnoj bukari), ali i čašama koje Tomislav kupuje na raznim sajmovima i antikvarijatima.

Retro pult, kako naziva šank bara prepun je pića. Ponuda je uistinu velika 60ak whisk(e)y-a, 40 ak ginova, 20ak rumova koji su inspiracija za različite programe. U Vintage baru se organiziraju whisky degustacije, radionice slikanja, jazz koncerti, natjecanja barmena, a kako je nova godina tu, otvoreni su i novi termini za brojne Vintage aktivnosti.

VEZANI ČLANCI: 

'Osnivač sam i predsjednik Udruge barmena Beli, te je većina naših zaposlenika prošla školu za barmene. Koktel kartu mijenjamo sezonski, pa se tako u recepturama nađu tikve, ljute papričice, kesteni, divlje kupine i slično što naši gosti posebno vole i zbog toga nam se rado vraćaju', kaže Tomislav ne krijući kako voli činjenicu da na ovom mjestu može izraziti vlastitu kreativnost.

Piju li se i zimi kokteli jednako često kao i zimi? Na ovo pitanje Tomislav daje odgovor čašom kuhanog vina koje je po definiciji barska mješavina. U zimskim mjesecima jako je popularan i kuhani topli gin koji je odlična podloga za koktel.

Foto: Nikola Zoko


'S obzirom na to da mi u Vintage koristimo sezonske namirnice, mijenjamo u skladu s tim i koktel kartu. Ideje dolaze iz namirnica, ali i iz raznih povijesnih događaja i zaboravljenih likera i sirupa. Ukusi gostiju su različiti pa kad radimo nove recepture pokušavamo zadovoljiti većinu, pa tako imamo slatke koktele, gorke, malo jače, slabije... Teško je reći što ljudi najviše piju, možda nekako najviše naginju slatko-kiselim barskim mješavinama. Vole i da to lijepo izgleda, da je čaša zanimljiva…', kaže nam ovaj kreativan barmen dodajući kako postoji i dio koktel karte koji je napravljen od bilja i začina koji rastu u ovom podneblju.

VEZANI ČLANCI: 

Kaže i to kako dosta sastojaka (infuzije, pjene, kreme, sirupe...) koji idu u koktele rade sami. Tako u fokus svakog domaćeg i stranog gosta stavljaju 'čašu' koja promovira destinacija i priča priču o baštini i običajima. U koktelima Vintage bara tako se može naći varenik, travarica, juha od kamena, sir iz mišine i slično. Zimska koktel karta obiluje zanimljivim koktelima kojima je teško odoljeti, pa ako ste u Šibeniku, kušajte ih u Vintage baru, a ako vas je njegova priča inspirirala, napravite jedan od tri zimska koktela i poslužite svojim gostima.

Koktel ROOTS

Foto: Nikola Zoko

  • Diplomatico Reserva rum 5 cl
  • Varenik (gusti umak od crnog grožđa) 2 cl
  • Šibenska travarica 1 cl

Priprema: Sve pomiješajte u mikseru, dodajte leda i poslužite u susku. Dekoracija koja će odlično pasati je ćupter ili kumpet, žele od ukuhanog soka grožđa.
 
Koktel BUTTERNUT COCCHI

Foto: Nikola Zoko

  • Crveni Cocchi vermouth 5 cl
  • Sirup karmela 2 cl
  • Pire od butternut tikve 5 cl

Priprema: Miješati u mikseru i poslužiti u visokoj čaši, može i za vino. Za pripremu pirea od tikve potrebna vam je srednje velika tikva koju izrežite na kockice i kuhajte. Kad se ohladi, stavite je u blender podlijevajući pire vodom u kojoj ste tikvu kuhali želeći postići gustoću. Od začina je potrebno staviti samo malo soli.
 
Koktel WILD BERRY

Foto: Nikola Zoko

  • Tequila Sierra Tropical Chilli 5 cl
  • Ši berry (sirup od crnog vina i kupina) 3 cl
  • Svježi sok od limete 1 cl

Priprema: Miješati u mikseru i poslužiti u čaši široka oboda, najbolje starinskoj u kojoj su se nekad posluživali šampanjci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije